Hruškovo-jablkový závin
Hrušky a jablká sú okrem vitamínov a minerálnych látok bohaté na vlákninu. Zbavia nás nežiaducej nadváhy, nespavosti, i celulitídy. Antioxidanty obsiahnuté v jablkách aktivujú funkcie mozgu. Významný krok k podpore zdravia znamená denne jeden pohár šťavy alebo jedna hruška či jablko. Závin sa výborne hodí k popoludňajšej káve i k čaju.
Čo budeme potrebovať?
- 300 g hladká múka
- 30 g masla
- 1 celé vajce
- 1 ČL octu
- 125 -200 ml studenej vody
- štipku soli
Plnka:
- 350 g jabĺk a 350 g hrušiek
- šťava z jedného citróna
- 3 PL um (rum)
- 50 g kryštálového cukru
- 250 g hrudkového tvarohu
- 2 balíčky vanilínového cukru
- citrónová kôra
- 1 žĺtok
- 40 g hrozienok
Postup
Z múky, masla, vajca, octu, vody a soli vypracujeme cesto tak, aby odstávalo od ruky a vložíme ho na 15 minút pod teplú misu. Medzitým hrušky, jablká očistíme, vyrežeme jadrovník, nakrájame na tenké pláty, zmiešame s kryštálovým cukrom, podlejeme citrónovou šťavou, rumom a krátko a pri miernej teplote podusíme (ovocie si pustí šťavu). Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom, žĺtkom a hrozienkami.
Odležané cesto rozdelíme na polovicu a na pomúčenej utierke mastnými rukami roztiahneme na tenký plát. Potrieme maslom, do 2/3 plátu rozložíme polovicu tvarohovej plnky a polovicu vychladnutého ovocia. Zvinieme závin a povrch opäť potrime rozpusteným maslom. Oba záviny uložíme na plech vyložený fóliou. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 200 °C asi 5 minút, potom teplotu znížime na 175 °C a pečieme ďalších 30 – 35 minút. Upečený závin posypeme práškovým cukrom.
**TIP do kuchyne:** Cesto na závin je univerzálne, môžeme ho použiť počas celého roka s rôznym sezónnym ovocím, dokonca i s ovocím mrazeným, prípadne kompótovým. Obdobu závinu pripravíme tak, že roztopíme 1 PL masla, pridáme 200 g strúhanky, 100 g kryštálového cukru a jedno vajce. Zmes nanesieme na cesto, navrch poukladáme ovocie (jahody, odkôstkované čerešne a pod.). |