Kuracie ragú
Osobitným korením tohto receptu je šafran, ktorý patrí medzi najdrahšie koreniny. Jedlu dodá výnimočnú farbu a chuť. Ibaže s ním treba pracovať opatrne. Nie nadarmo sa hovorí: „iba toľko ako šafranu“. Šafran má v malom množstve výborné liečivé účinky. Považovaný je za elixír, lebo harmonizuje telo a dušu. Podporuje myseľ a prinavracia silu.
Čo budeme potrebovať?
- 500 g kuracích pŕs
- 1 stredne veľká cibuľa
- štipka šafranu
- podľa chuti soľ
- mleté čierne korenie
- 1 KL zázvoru
- asi 1 dl oleja
Ragú omáčka
- 2 dl červeného vína
- 2 dl vody
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- polievková zelenina (mrkva, petržlen, zeler)
- soľ
- 2 ks celého čierneho korenia
- 30 g masla
- 10 g múky
- 1 ČL cukru
Postup
Kuracie prsia neklepeme, ale nakrájame na rezance. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a krátko podusíme, aby sa dobre zatiahlo. Až potom osolíme, okoreníme a pomaly dusíme. Zázvor, ktorý sme si namočili v troške vody a šafran pridáme až na záver, asi 10 minút pred dodusením mäsa.
Medzičasom si pripravíme ragú omáčku. Cesnak, cibuľu očistíme pokrájame nadrobno a spolu s 2 dl vody dáme variť. Pridáme polievkovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler), soľ, celé čierne korenie, varíme do mäkka. Keď je zelenina skoro uvarená (časť zeleninového vývaru je odparená) pridáme 2 dl červeného vína a necháme krátko povariť. Z múky a masla si urobíme tmavú zápražku, zalejeme vývarom zo zeleniny, dobre premiešame, osladíme a ešte chvíľu povaríme. Servírujeme s ryžou, s cestovinou alebo s pečivom.
**TIP do kuchyne:**
Ragú omáčku môžeme podávať aj k divine, k rybám, zelenine alebo k vareným vajíčkam. Pre lepšie využitie farby a chuti namočíme šafran pred pridaním do jedla asi na 30 minút do telpej vody, prípadne do mlieka. So šafranom pracujeme naozaj opatrne, väčšie množstvo môže spôsobiť horkú chuť. Šafran môže nahradiť aj kurkuma. |