Zemiakové placky z varených zemiakov
Ak „nazrieme“ zemiakom pod šupku zistíme, že sacharidy, veľké množstvo vitamínu C, minerálne látky a stopové prvky naozaj robia z tejto nenápadnej plodiny výbornú a zdravú potravinu. Receptov je nesmierne veľa, jedným z nich sú aj zemiakové placky z varených zemiakov.
Čo budeme potrebovať?
- 500 g varených zemiakov
- 2 vajcia
- ½ KL soľ
- ¼ KL mleté černe korenie
- tymian
- 1 PL hladká múka
- strúhanka na obalenie
- olej na vypraženie
Omáčka:
- nízkotučný jogurt
- syr – Niva
- 2-4 strúčiky cesnaku
Postup
Zemiaky uvaríme do polomäkka, ošúpeme a necháme oschnúť. Nastrúhame ich na hrubom strúhadle, osolíme, okoreníme pridáme vaječné žĺtky, múku a zľahka premiešame, aby sme čo najmenej narušili štruktúru zemiakov. Vytvarujeme placky (podľa potreby pridáme múku alebo strúhanku). Zemiakové placky obalíme v strúhanke a z obidvoch strán opečieme v horúcom oleji. Servírujme so syrovou omáčkou (nízkotučný jogurt vyšľaháme so syrom a ochutíme prelisovaným cesnakom). Ak placky podávame ako hlavné jedlo, vhodnou prílohou je zeleninový šalát s varenými vajíčkami, so syrom alebo so šunkou. Zemiakové placky (bez omáčky) sú výbornou prílohou napríklad k perkeltu.
TIP do kuchyne:
Prelisovaný cesnak môžeme dať do cesta, ak navrch upečených placiek dáme namiesto omáčky postrúhaný syr. Placky chutia rovnako dobre.
A ešte jeden zemiakový - jednoduché, chutné a voňavé
Možno poznáte i tento recept starých materí, starých otcov – veľmi jednoduchý. Potrebujeme zemiaky, olej alebo masť, lesné huby, cibuľu, rascu, soľ a petržlenová vňať. Huby dusíme vo vlastnej šťave, pridáme soľ a rascu. Zemiaky očistíme, uvaríme a popučíme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, zľahka poprášime hladkou múkou a prudko opečieme ma oleji. Udusené huby, zemiaky, nasekanú petržlenovú vňať zmiešame a na vrch dáme opraženú slaninku. Jednoduché jedlo nádherne vonia a ešte ako chutí..., „jedna báseň.“