Zemiakové placky z varených zemiakov

Zdravá strava - základ zdravia. Zemiaky sem rozhodne patria. V minulosti ľudia netrpeli tak často vysokým tlakom ani nadváhou. Okrem iného sa to pripisuje aj zemiakom. Varené zemiaky jedli každý deň, tiež je pravda, že nemali veľmi na výber. Ibaže faktom zostáva, že zemiaky zasýtia trikrát viac ako napríklad biele pečivo.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ak „nazrieme“ zemiakom pod šupku zistíme, že sacharidy, veľké množstvo vitamínu C, minerálne látky a stopové prvky naozaj robia z tejto nenápadnej plodiny výbornú a zdravú potravinu. Receptov je nesmierne veľa, jedným z nich sú aj zemiakové placky z varených zemiakov.

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g varených zemiakov
  • 2 vajcia 
  • ½ KL soľ
  • ¼ KL mleté černe korenie
  • tymian
  • 1 PL hladká múka
  • strúhanka na obalenie
  • olej na vypraženie

Omáčka:

  • nízkotučný jogurt
  • syr – Niva
  • 2-4 strúčiky cesnaku

Postup

Zemiaky uvaríme do polomäkka, ošúpeme a necháme oschnúť. Nastrúhame ich na hrubom strúhadle, osolíme, okoreníme pridáme vaječné žĺtky, múku a zľahka premiešame, aby sme čo najmenej narušili štruktúru zemiakov. Vytvarujeme placky (podľa potreby pridáme múku alebo strúhanku). Zemiakové placky obalíme v strúhanke a z obidvoch strán opečieme v horúcom oleji. Servírujme so syrovou omáčkou (nízkotučný jogurt vyšľaháme so syrom a ochutíme prelisovaným cesnakom). Ak placky podávame ako hlavné jedlo, vhodnou prílohou je zeleninový šalát s varenými vajíčkami, so syrom alebo so šunkou. Zemiakové placky (bez omáčky) sú výbornou prílohou napríklad k perkeltu.


TIP do kuchyne:
Prelisovaný cesnak môžeme dať do cesta, ak navrch upečených placiek dáme namiesto omáčky postrúhaný syr. Placky chutia rovnako dobre.


A ešte jeden zemiakový - jednoduché, chutné a voňavé

Možno poznáte i tento recept starých materí, starých otcov – veľmi jednoduchý. Potrebujeme zemiaky, olej alebo masť, lesné huby, cibuľu, rascu, soľ a petržlenová vňať. Huby dusíme vo vlastnej šťave, pridáme soľ a rascu. Zemiaky očistíme, uvaríme a popučíme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, zľahka poprášime hladkou múkou a prudko opečieme ma oleji. Udusené huby, zemiaky, nasekanú petržlenovú vňať zmiešame a na vrch dáme opraženú slaninku. Jednoduché jedlo nádherne vonia a ešte ako  chutí..., „jedna báseň.“