Perník
Antiseptické vlastnosti medu zabraňujú rastu baktérií a plesni a pôsobí aj ako protizápalový prostriedok. Pomáha pri bolesti v krku, ale aj pri poruchách spánku. Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 3-4 ČL. Vhodný je na priamu konzumáciu, do koláčov i na prípravu jedla z mäsa. Spôsob konzumácie si určite zvolí každý sám podľa chuti a podľa zdravotného stavu.
Vyskúšajte recept na domáci voňavý perník, kde sú okrem medu aj ďalšie vynikajúce ingrediencie, najmä orechy, mandle a hrozienka.
Čo budeme potrebovať?
- 4 vajcia
- 400 g práškového cukru
- 10 g sódy bikarbóny
- citrónovú šťavu a kôru z 1 citróna
- 2-3 klinčeky, kúsok škorice
- 1-2 ks nového korenia
- 1 PL rozpusteného medu
- 600 g hladkej múky
- 250 ml kyslej smotany
- 4 PL vody, prípadne umu
Podľa chuti môžeme pridať 100 g nalámanej horkej čokolády, 100 g nasekaných orechov alebo mandlí, 100 g kandizovaného ovocia, 200 g hrozienok, 20 PL uvarenej a vychladnutej zrnkovej kávy a ½ kypriaceho prášku do perníka.
Postup
Vajcia vymiešame s práškovým cukrom, pridáme sódu bikarbónu, citrónovú šťavu a kôru, pomleté klinčeky, škoricu, nové korenie, rozpustený med a 4 PL vody (umu). Pridáme múku a kyslú smotanu, všetko spolu dobre premiešame. Podľa chuti pridáme ďalšie prísady: hrozienka, orechy, mandle, čokoládu, kandizované ovocie, uvarenú kávu a dobre premiešame. Nakoniec pridáme kypriaci prášok do pečiva. Vznikne polotekuté cesto, ktoré vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, príp. na papier určený na pečenie. Pečieme v dobre vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 190 °C prvých 5-7 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ešte 25 minút.