Karfiol v mletom mäse
Karfiol obsahuje z pomedzi zeleniny najviac ľahko stráviteľných bielkovín. Obsahuje vitamíny: A, B1, B2, B6, E, C i vitamín K. Pripraviť ho môžeme na rôzne spôsoby, samostatne i v kombinácii s mäsom.
Čo budeme potrebovať?
- 1 stredne veľký karfiol
- 500 g bravčového pliecka
- 100 g syru
- 3 vajcia
- 1 rožok
- 150 ml mlieka
- 1 PL horčice
- 1 PL kečupu
- ½ PL mletá kapia so soľou
- mleté čierne korenie
- podľa chuti bylinky (petržlenová vňať, pažítka)
Postup
Dobre očistený karfiol varíme v osolenej vode asi 5 minút. Necháme vychladnúť a rozoberieme ho na ružičky. Rožok nakrájame na kocky, namočíme v mlieku a vyžmýkame. Mäso pomelieme, pridáme jedno vajce, namočený rožok, soľ, korenie a dobre vymiešame. Vytvarujeme placky, do každej obalíme ružičky karfiolu a uložíme do vymastenej zapekacej misy. Pečieme v predhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 175°C asi 30 minút. Medzi tým si v mlieku rozšľaháme dve vajíčka, pridáme horčicu, kečup, mletú kapiu, rozšľaháme a podlejeme karfiol. Pečieme ešte ďalších asi 10 minút. Následne posypeme strúhaným syrom, a už len krátko dopečieme. Výbornou prílohou je zemiaková kaša a zeleninový šalát.
**TIP do kuchyne:** Aby sme dosiahli snehobielu farbu karfiolu, do vriacej vody pridáme trochu mlieka a štipku soli. |