Špenátové halušky

Každému podľa chuti! Ibaže špenát nemusí chutiť každému, najmä nie generácii, ktorej sa spája so školskou jedálňou. Omylom, matematickou chybou bol špenát považovaný za úžasný zdroj železa (pri analýze obsahu železa bola zle zapísaná desatinná čiarka). Nemusíme však smútiť, špenát je i tak výbornou a najmä výživnou potravinou.

Špenát má veľký vplyv na naše zdravie. Prospieva srdcu i cievam. Chráni mozog, aby správne fungoval aj vo vyššom veku. Vitamín K dokáže zadržať vápnik v kostiach, ktoré sú potom pevnejšie. Navyše obsahuje málo kalórii, ideálny je pri redukčnej diéte.

Čo budeme potrebovať?

  • 250 g mrazeného špenátu
  • 100 ml mlieka
  • cesnak: 2-4 strúčiky
  • 150 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • čierne korenie
  • soľ

Postup

Špenát rozmrazíme, pridáme soľ, vajíčko, prelisovaný cesnak. Postupne pridávame múku, až kým nie je cesto dostatočne husté. Do hrnca dáme variť vodu, osolíme a do vriacej vody hádžeme halušky, premiešame a varíme cca 5 minút. Keď halušky vyplávajú na vrch vyberiem ich pomocou sitka, necháme odkvapkať. Servírujeme podľa chuti.

**TIP do kuchyne:** Špenátové halušky si môžeme urobiť napr. s taveným syrom - vložíme ich do nádoby s maslom, pridáme tavený syr, premiešame a servírujeme posypané nastrúhaným tvrdým syrom. Môžeme ich tiež podávať s vajíčkom - s riedkou praženicou alebo s omáčkou - do smotany pridáme syr a na kocky nakrájanú šunku alebo šampiňóny.
- - - - - -

ČÍTAJTE VIAC:

Ak máte radi špenát, vyskúšajte ho na 3 rôzne spôsoby.