Výborný koláč s pórom
Zdroj foto: Shutterstock.com
Prečo si dať pór?
Prečo sa pór považuje za „zeleninu prevencie“? Obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, z minerálnych látok sú to draslík, vápnik, fosfor, železo, mangán a selén. Pór podporuje imunitu, čistí organizmus. Pozitívne ovplyvňuje telo i myseľ. Jednoducho skvelá zelenina. Je nesmierne veľa možnosti, ako ho využiť. Najvhodnejšie je surový. V zelenej časti sa podľa všetkého nachádza viac vitamínov, ako v bielej, ibaže tá je chutnejšia. Čím je menší pór, tým je lepší - chutnejší. Výborný je na chlebe namiesto cibuli, ale aj v šalátoch, v polievke alebo v koláči.
Čo budeme potrebovať?
- 1 väčší pór
- 200 g celozrnnej múky
- 1 KL prášku do pečiva
- 2 PL tuku na pečenie
- 150 g nízkotučného tvrdého syra
- 2 vajcia
- 1 PL oleja
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
Múku premiešame s práškom do pečiva, pridáme tuk, jedno vajce, štipku soli a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto necháme 30 minút oddychovať na chladnom mieste. Medzitým si pripravíme náplň. Pór olúpeme, nakrájame na drobno a podusíme na oleji. Vychladnutý zmiešame s vajcom, pridáme prelisovaný cesnak, nastrúhaný syr a podľa chuti osolíme, okoreníme. Odležané cesto rovnomerne (na hrúbku asi 1 cm) roztlačíme do kruhovej formy vystlanej papierom na pečenie. Jemne popicháme vidličkou alebo špajdľou. Na vrch rozložíme pripravenú zmes a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút. Upečené vyberieme a asi po 5 minútach vyklopíme. Koláč je výborný teplý i na studeno.
TIP do kuchyne:
Čisteniu póra treba venovať pozornosť, nečistoty sa môžu dostať aj pod listy. Odrežeme korienky a zelené listy navrchu, pokrájame na kolieska a umyjeme pod tečúcou vodou.