Dusené kurča s jablkami
Základom mäsitého jedla býva obvykle porcia bieleho mäsa - kuracieho, morčacieho, rybieho alebo králičieho. Biele mäso je rozhodne zdravšie. Mäso je bohaté na plnohodnotné bielkoviny, obsahuje pomerne málo sacharidov a tukov. Z vitamínov sú zastúpené najmä vitamíny zo skupiny B, A , D a minerálne látky, ako horčík, sodík, železo, fosfor a vápnik. Kuracie mäso má svoje zastúpenie snáď v každej kuchyni. Je ľahko stráviteľné, má výbornú chuť a pripraviť ho môžeme na najrôznejšie spôsoby. Chutné je varené, dusené, pečené, vyprážané i grilované.
Čo budeme potrebovať?
- 1 kurča,
- 50 g oleja
- 500 zeleninovej papriky
- 2 cibule
- 5 jabĺk
- 5 paradajok
- podľa chuti soľ
- mleté černe korenie
- škorica
- klinčeky
Postup
Očistené kurča rozštvrtíme, opečieme na rozpálenom tuku a vyberieme. Na výpeku opražíme cibuľu nakrájanú na kolieska, pridáme zeleninovú papriku pokrájanú na širšie rezance. Na tento základ dáme opečené kuracie mäso, kúsok škorice a klinčeky, osolíme okoreníme, podľa potreby podlejme vriacou vodu a dusíme. Pred dodusením pridáme na kolieska nakrájané jablka.
**TIP do kuchyne:** Mäso bude šťavnatejšie, ak ho pred prípravou potrieme olejom, pokvapkáme citrónovou šťavou, okoreníme a necháme do druhého dňa odležať v chlade. |