vynikajuci:)
Slivkový koláč s posýpkou
Pečiete iba v nedeľu alebo vždy keď máte chuť? Je fajn mať po ruke univerzálny recept na kysnuté cesto. Tento sa určité zíde v každej kuchyni. Upečieme z neho výborné ovocné koláče s mrveničkou, ale i vynikajúce orechové, makové, či tvarové buchty.
Prečo si dať slivky?
Pokiaľ sa rozhodnete pre slivky, nechajte si pár aj na priamu konzumáciu. V slivkách je ideálne zastúpenie vápnika a fosforu, ktoré prispievajú k posilneniu kosti. Čo sa týka vitamínov ide najmä o vitamín E a vitamíny zo skupiny B. Obsah železa obohacuje zloženie krvi a dužina je zase bohatá na vlákninu. Slivky znižujú cholesterol, pomáhajú pri obličkových a pečeňových problémoch. Ideálne sú proti zápche. I keď sú slivky najzdravšie v prirodzenom stave pochutiť si môžeme z času na čas aj na dobrom slivkovom koláči.
Čo budeme potrebovať?
- 500 g polohrubá múka
- 1/4 KL soli
- 125 g tuku na pečenie
- 100 g cukru
- 20 g čerstvé droždie
- 1 vajce
- 250 ml mlieka
- 1 PL jogurtu
- a 1 kg slivky, prípadne iné sezónne ovocie
Posýpka
- 200 g hrubá múka
- 200 g cukor
- 100 g maslo
(Vytvoríme správnu hmotu, ktorá sa naozaj sype medzi prstami.)
Postup
Z droždia, 1 KL cukru, vlažného mlieka a jogurtu si pripravíme kvások, necháme asi 15 minút kysnúť. Múku preosejeme, pridáme vajíčko, cukor, tuk a kvások. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť pod obrúskom asi 15 minút. Cesto vyklopíme na dosku a znovu dobre premiesime, aby vnikol do cesta vzduch a necháme kysnúť ďalších 15 minút. Vykysnuté cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, prenesiem na plech a naolejovanými rukami prejdeme po ceste, aby sme dosiahli rovnakú výšku a necháme ešte ďalších 10 minút kysnúť. Potom poukladáme rozpolené slivky (rozpolenou časťou od cesta), posypeme mrveničkou - posýpkou a pečieme v predhriatej teplovzdušnej rúre – 175 °C, asi 35 minút. Použiť môžeme všetky druhy kôstkového ovocia – podľa sezóny.
**TIP do kuchyne:** Kysnuté cesto bude jemnejšie, ak droždie rozmiešame v troške vlažného jogurtu. Preosiata múka sa prevzdušní a cesto bude kyprejšie. Ak chceme, aby cesto rýchlo kyslo, suroviny musia mať rovnakú teplotu. |