Hubovo-mäsová špecialita
Prečo si dať huby?
V kuchyni môžeme zdravo čarovať napríklad so známymi hubami ako sú z hliva alebo šampiňóny.
Hliva obsahuje vitamín B12, vitamín D a K, vlákninu a minerálne látky najmä fosfor a draslík. O niečo menej sa v nej nachádza zinok, selén, meď, chróm, bór a jód.
Rovnako šampiňóny nám poskytujú vitamín skupiny B (B1, B2, B6) a vitamín C, E. Cennými minerálnymi látkami sú vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík.
Čo budeme potrebovať?
-
300g kuracích pŕs
-
1 pohár ryže (200 ml)
-
huby (lesné huby, hliva, šampiňóny)
-
1 väčšia cibuľa
-
2-4 strúčiky cesnaku
-
čili papričky
-
hrášok
-
soľ
-
tymian
-
olej
Postup
Kuracie mäso nakrájame na rezance a prudko opečieme. Osobitne si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme plátky cesnaku, opečené kuracie mäso a predvarené huby (5-10 minút). Zeleninu pridávame podľa tvrdosti (najskôr mrkvu, potom brokolicu a nakoniec hrášok) a osolíme.
Dobre premiešame, podľa potreby podlejeme zeleninovým vývarom alebo horúcou vodou. A dusíme do mäkka. Udusené mäso a zeleninu zmiešame s udusenou ryžou. Servírujme obložené zeleninou.
Prečítajte si článok od gastroenterológa: