Domáci chlieb aj bez pekárničky
„Povedal mi jeden chlapec, že ja neviem chleba napiecť...“ spieva sa v jednej ľudovej piesni. Ibaže my vieme a povieme vám aj ako na to! Nepotrebujete ani domácu pekáreň, iba dve ruky a chuť. Radosť z voňavého chleba budete mať nielen vy, ale všetci vaši blízki, s ktorými sa oň podelíte.
Čo budeme potrebovať?
- 1000 g hladkej múky
- 3 stredne veľké uvarené zemiaky
- 700 ml vlažnej vody
- 1 balíček sušeného droždia (10 g)
- 2 ČL cukru
- 3 ČL soli
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL celej rasce
- 1 ČL octu
- 2 – 3 PL tekvicových jadier
Postup
Cesto si pripravíme večer a pečieme na druhý deň ráno. Zemiaky, najlepšie ráno, uvaríme v šupke a ošúpeme. Múku preosejeme – prevzdušníme, zmiešame so soľou, rascou a suchým droždím, pridáme najemno nastrúhané zemiaky, postupne pridávame vodu s octom, a vymiesime cesto. Keď „odstáva od ruky“, prikryjeme a necháme kysnúť cca 12 hodín. Ráno cesto premiesime, pridáme tekvicové jadra, rozváľame na obdĺžnik o hrúbke 2 - 4 cm. Cesto preložíme na tretiny a vyformujme podlhovastý tvar chleba – podľa tvaru pekáča (misy). Podsypeme múkou, prikryjeme a necháme odpočívať 20 – 30 minút. Nakysnutý chlieb potrieme po povrchu slanou vodou (2 čajové lyžičky soli na 2 polievkové lyžice vody), nožom urobíme niekoľko šikmých zárezov a preložíme do predhriateho pekáča (misa z varného skla). Pečieme: 220°C - 20 minút zakrytý. Odkryjeme a pečieme pri 200°C ďalších 10 minút. Opäť potrieme slanou vodou, teplotu znížime na 175°C pečieme 20 minút a posledných 10 minút dopečieme pri teplote 160°C. Chlieb je dobre upečený, keď má peknú tmavú kôrku a pri poklopaní „duní“.
**TIP do kuchyne:**
Suroviny musia mať rovnakú teplotu. Tekvicové jadrá, slnečnicové či sezamové zrniečka pridáme pri druhom miesení. Upečený chlieb zabalíme do čistej utierky a necháme chladnúť na kovovej mriežke asi 2 hodiny (spodná kôrka nenavlhne).
Bielu múku môžete nahradiť napr. celozrnou alebo ich zmiešať v rôznych pomeroch, napr. 1/3 bielej a 2/3 inej múky. Všetko záleží od vašej chuti. |