Ríbezľový koláč

Ríbezle patria k najzdravšiemu ovociu a sú príjemnou letnou maškrtou. Prospievajú nášmu zdraviu – zlepšujú činnosť srdca a ciev, upravujú problémy s črevami, zabraňujú infekcii močových ciest.

Prečo si dať ríbezle?

Ríbezle - vitamínová bomba. Patria k najzdravšiemu ovociu a sú príjemnou letnou maškrtou. Obsahujú najmä vitamín C a rutín, ktorý pomáha k zníženiu priepustnosti krvných kapilár pri vysokom krvnom tlaku. Okrem toho obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Minerály ako draslík, mangán, fosfor, horčík, sodík, vápnik, zinok a železo. Ríbezle prospievajú nášmu zdraviu – zlepšujú činnosť srdca a ciev, upravujú problémy s črevami, zabraňujú infekcii močových ciest. Biele a červené ríbezle majú podobné zloženie. Oproti tomu, čierne ríbezle obsahujú väčšie množstvo vitamínov, ale zase majú trochu trpkejšiu chuť.

Čo budeme potrebovať?

Cesto:

  • 6 vajec
  • 6 PL práškový cukor
  • 6 PL hladká múka
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 PL strúhanky

Plnka:

  • 300 g ríbezlí
  • 400 g kyslej smotany
  • rozdrvená časť upečeného piškótového plátu

Dohotovenie:

  • 400 g kyslá smotana
  • 4 PL práškového cukru

Postup

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme múku, v ktorej sme si rozmiešali prášok do pečiva a strúhanku. Všetko dobre premiešame a nakoniec pridáme sneh zo šiestich bielkov. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre, na plechu 30 x 40 cm, pri teplote 150 °C, 20 – 25 minút. Necháme vychladnúť.

Z vychladnutého piškótového cesta zrežeme po celej ploche asi 3 až 5 mm a rozdrobíme na malé kúsky. Pridáme ríbezle, 400g kyslej smotany a všetko dobre premiešame. Plnkou natrieme zvyšné piškótové cesto a na vrch dáme druhých 400g kyslej smotany, ktorú rozmiešame so 4 PL práškového cukru. Povrch ozdobíme podľa vlastného uváženia. Koláč vložíme aspoň na 5 hodín do chladničky. Servírujeme studený.