Osviežujúca studená polievka
V osviežujúcej studenej polievke prevažuje uhorka, vynikajúca letná zelenina – silno zásaditá. Eliminuje kyslosť organizmu, vyplavuje z tela toxíny a znižuje hladinu kyseliny močovej. Studené polievky sa úžasne hodia do horúcich dní – uvoľňujú a osviežujú.
Čo budeme potrebovať?
- 2 šalátové uhorky
- 3 paradajky
- 1 zeleninovú papriku
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- 1 biely jogurt
- 2 rožky najlepšie z predchádzajúceho dňa
- olivový olej
- šťavu z citróna
- viazaničku kôpru alebo petržlenovej vňati
Postup
Uhorky umyjeme a nastrúhame aj so šupkou (pod šupkou uhorky sa nachádza najviac vitamínov, preto ju nešúpeme, alebo iba veľmi tenko). Paradajky ponoríme na 2-3 minúty do vriacej vody, zbavíme šupky a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a zeleninovú papriku môžeme zapariť, potom je ľahšie stráviteľnejšia, pridáme prelisovaný cesnak a bylinky. Zeleninu rozmixujeme, po malých dávkach pridáme jogurt a studenú vodu – cca 250 ml. Na záver pridáme (môžeme a nemusíme) na kúsky nakrájane opečené pečivo, pridáme ešte pár kvapiek olivového oleja a citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešame a pred servírovaním necháme odstáť v chlade aspoň jednu hodinu.
**TIP do kuchyne:** Paradajky pred vhodením do vriacej vody narežeme do kríža, ktorý nám potom výborne pomôže pri lúpaní. Solíme s mierou, zelenina samotná obsahuje soľ! |