Ľahký letný šalát
Zelenina je dôležitou súčasťou zdravej výživy. Neviete, či si ju dať surovú alebo varenú? Názory nie sú jednotné. Surová si zachová viac vitamínov, naproti tomu varená (alebo pripravená na pare) je zase lepšie stráviteľná. Rozhodovať sa treba podľa štruktúry. Zeleninu pevnejšej konzistencie je dobré variť alebo pripraviť na pare. Zo surovej zeleniny si môžete pripraviť napr. ľahký letný šalát, ktorý chutí výborne.
Čo budeme potrebovať?
- 1 hlávka zeleného šalátu
- 1 červená paprika – kapia
- 4-5 paradajok
- 1 stredne veľká cibuľa
- 5-6 reďkoviek
Marináda:
- 5 PL olivový olej
- 2 PL vinného octu
- 1- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL byliniek
- petržlenová vňať
- bazalka a tymian – podľa chuti, prípadne mix
Postup
Zelený šalát dobre rozoberieme a „operieme" v studenej vode, necháme si pár celých listov. Zvyšok potrháme na kusy a vložíme do misy. Uhorky nakrájame natenko aj so šupkou. Kapiu, reďkovku, cibuľu nakrájame na kolieska, paradajky na osminky a pridáme k šalátu. Z uvedených prísad urobíme marinádu, dobre premiešame a podávame na šalátových listoch. Ak šalát podávame ako ľahkú večeru, pridáme na kocky nakrájaný nízkotučný tvrdý syr – podľa chuti.
**TIP Redakcie:** Pripravte si k šalátu chrumkavú**[domácu bagetku](/clanok/52430/mrkvova-natierka-s-domacou-bagetkou)** podľa nášho receptu. |