Karfiol v chrumkavom župane

Karfiol - biele „ružičky“ obsahujú zdraviu prospešné látky. Karfiol obsahuje veľa vitamínu C, nájdeme v ňom aj vitamín B12, B9, vitamín H a minerálne látky - vápnik, fosfor, draslík, med, jód, železo a flór. Je ľahko stráviteľný a patrí medzi obľúbené druhy zeleniny, predovšetkým pri redukčnej diéte.

Prečo si dať karfiol?

Karfiol - biele „ružičky“ obsahujú zdraviu prospešné látky. Karfiol obsahuje veľa vitamínu C, nájdeme v ňom aj vitamín B12, B9, vitamín H a minerálne látky - vápnik, fosfor, draslík, med, jód, železo a flór. Je ľahko stráviteľný a patrí medzi obľúbené druhy zeleniny, predovšetkým pri redukčnej diéte.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 väčší karfiol
  • 450 g zemiakov
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • štipka čierneho korenia
  • soľ
  • čerstvá majoránka
  • 1 vajce
  • 1 PL hladnej múky (môžeme nahradiť aj strúhankou)
  • 2 PL mlieka
  • 4 tenšie plátky masla

Postup

Karfiol umyjeme, rozdelíme na štvrtiny a 5 -10 minút varíme v osolenej vode, do ktorej sme pridali 2 PL mlieka. Necháme vychladnúť. Medzitým si očistíme zemiaky, nastrúhame a zbavíme ich prebytočnej vody. Pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie, vajce, majoránku a podľa potreby zahustíme múkou alebo strúhankou, pripravíme cestíčko vhodné na obaľovanie. Karfiol rozdelíme na menšie kúsky a obalíme v pripravenom cestíčku. Uložíme do vymastenej zapekacej misy a pokvapkáme olejom. Pečieme v dobre prehriatej rúre pri teplote 200°C asi 35 minút. Pred dopečením dáme na každú porciu plátok masla. Podávať môžeme samostatne, so zeleninovou oblohou alebo so zeleninovým šalátom.

**TIP do kuchyne:**

Karfiol pred prípravou dobre umyjeme pod tečúcou vodu a asi na 10 minút ponoríme (ružičkami dolu) do slanej vody, aby sa vyplavili prípadné drobné mušky. Karfiol si zachová bielu farbu, ak pridáme do vriacej vody trochu mlieka. Nepríjemný zápach pri varení odstráni zase pár kvapiek citrónovej šťavy.