Zemiakový šalát s varenou zelerovou majonézou a hríbikmi
Zdroj: Shutterstock.com
Taktiež, ochorenie, ako je salmonelóza, pri jedení tohto šalátu nehrozí, keďže žĺtka z vajíčok do majonézy sú varené.
Pokiaľ máme možnosť, používame do tohto šalátu bio potraviny a toto jedlo je vhodné aj pre menšie deti.
Potrebujeme pre 4-člennú rodinu:
- 2-3 kg bio zemiakov,
- 3 veľké bio mrkvy,
- 1/2 bio zeleru,
- 2 petržleny,
- 1,5 dcl olivového oleja,
- 6 – 8 bio vajíčok,
- 3 veľké nadrobno nakrájané biele cibule,
- 1/2 lyžičky čierneho mletého korenia,
- soľ,
- citrónovú šťavu,
- ocot,
- 3 lyžice práškového cukru,
- 2 - 3 bio jablká,
- 6- 8 ks kyslých uhoriek,
- 1 lyžica plnotučnej horčice,
- hrášok,
- kyslé hríbiky,
- kyslá smotana.
Postup:
Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka, po ochladení ich olúpeme a pretlačíme cez mriežku, čím získame zemiaky pokrájané na štvorčeky. Nasypeme ich do väčšej misky, aby sme mohli všetky zložky pohodlne premiešať. V sladkokyslom náleve, o objeme asi 0,5 l, uvaríme na drobné kocky pokrájaný zeler, ktorý po vychladnutí prisypeme k zemiakom.
Zelerovú vodu použijeme na prípravu varenej majonézy. Na kocky nakrájanú mrkvu aj petržlen po uvarení pridáme tiež do misky so zemiakmi a zelerom. Medzitým dáme variť 6 vajíčok na 10 minút, z nich varené žĺtka použijeme na prípravu majonézy, bielka pokrájame krájačom a pridáme k zemiakom. Do misky ešte pridáme na drobno pokrájané olúpané, tvrdšie jabĺčka, kyslé uhorky a sparenú cibuľu, aby nebola surovosťou cibuľa dráždivá. Všetko v miske mierne osolíme a ochutíme čiernym korením.
Príprava majonézy má 2 fázy:
Prvá fáza - uvarené žĺtka dáme do mixéra, pridáme soľ, trocha práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu octu a pridávame po kvapkách olej, mierne premixujeme. Olej dávame, pokiaľ sa nám zdá hmota hustejšia. Ochutnáme a dochutíme, podľa nášho vkusu, niekto má rád sladkokyslú chuť, iný kyslejšiu alebo slanšiu.
Druhá fáza - do vychladenej sladkokyslej zelerovej vody dáme maizenu Zlatý klas a uvaríme na veľmi hustú kašu. Dochutíme, aby bola sladkokyslá, nám príjemná. Po vychladnutí hustej kaše ju jemne pridávame do mixéra k prvej časti majonézy. Získame stredne hustú, veľmi chutnú varenú majonézu, ktorú zamiešame do zemiakového šalátu.
-
Pokiaľ chceme šalát podávať deťom, nepridávame do neho nič iné, aby nebol zaťažujúci.
-
Pokiaľ chceme šalát podávať dospelým, a tí majú radi sýtejšiu majonézu, môžeme pred podávaním pridať do šalátu kyslú pochúťkovú smotanu.
-
Pokiaľ chceme šalát podávať ľuďom, ktorí predsa len majú radi klasickú nevarenú, mastnejšiu majonézu, môžete zamiešať do šalátu z obchodu kúpenú tatársku omáčku, alebo si ju môžeme urobiť doma z nevarených vajec, čo však nie je najzdravšie.
Šalát sa uskladňuje v chladničke, podáva sa vychladnutý a môže sa ozdobiť kyslými hubami a kukuricou.
Vyskúšajte tiež: