Zemiakový šalát s varenou zelerovou majonézou a hríbikmi

Zemiakový šalát patrí medzi obľúbené sviatočné pokrmy. Tento recept je bohatý na vlákninu a tukovo výdatná majonéza, používaná pri klasickom zemiakovom šaláte, je upravená do zdravšej formy s menším obsahom tuku.

Taktiež, ochorenie, ako je salmonelóza, pri jedení tohto šalátu nehrozí, keďže žĺtka z vajíčok do majonézy sú varené.

Pokiaľ máme možnosť, používame do tohto šalátu bio potraviny a toto jedlo je vhodné aj pre menšie deti.

Potrebujeme pre 4-člennú rodinu:

  • 2-3 kg bio zemiakov,
  • 3 veľké bio mrkvy,
  • 1/2 bio zeleru,
  • 2 petržleny,
  • 1,5 dcl olivového oleja,
  • 6 – 8 bio vajíčok,
  • 3 veľké nadrobno nakrájané biele cibule,
  • 1/2 lyžičky čierneho mletého korenia,
  • soľ,
  • citrónovú šťavu,
  • ocot,
  • 3 lyžice práškového cukru,
  • 2 - 3 bio jablká,
  • 6- 8 ks kyslých uhoriek,
  • 1 lyžica plnotučnej horčice,
  • hrášok,
  • kyslé hríbiky,
  • kyslá smotana.

Postup:

Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka, po ochladení ich olúpeme a pretlačíme cez mriežku, čím získame zemiaky pokrájané na štvorčeky. Nasypeme ich do väčšej misky, aby sme mohli všetky zložky pohodlne premiešať. V sladkokyslom náleve, o objeme asi 0,5 l, uvaríme na drobné kocky pokrájaný zeler, ktorý po vychladnutí prisypeme k zemiakom.

Zelerovú vodu použijeme na prípravu varenej majonézy. Na kocky nakrájanú mrkvu aj petržlen po uvarení pridáme tiež do misky so zemiakmi a zelerom. Medzitým dáme variť 6 vajíčok na 10 minút, z nich varené žĺtka použijeme na prípravu majonézy, bielka pokrájame krájačom a pridáme k zemiakom. Do misky ešte pridáme na drobno pokrájané olúpané, tvrdšie jabĺčka, kyslé uhorky a sparenú cibuľu, aby nebola surovosťou cibuľa dráždivá. Všetko v miske mierne osolíme a ochutíme čiernym korením.

Príprava majonézy má 2 fázy:

Prvá fáza - uvarené žĺtka dáme do mixéra, pridáme soľ, trocha práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu octu a pridávame po kvapkách olej, mierne premixujeme. Olej dávame, pokiaľ sa nám zdá hmota hustejšia. Ochutnáme a dochutíme, podľa nášho vkusu, niekto má rád sladkokyslú chuť, iný kyslejšiu alebo slanšiu.

Druhá fáza - do vychladenej sladkokyslej zelerovej vody dáme maizenu Zlatý klas a uvaríme na veľmi hustú kašu. Dochutíme, aby bola sladkokyslá, nám príjemná. Po vychladnutí hustej kaše ju jemne pridávame do mixéra k prvej časti majonézy. Získame stredne hustú, veľmi chutnú varenú majonézu, ktorú zamiešame do zemiakového šalátu.

  1. Pokiaľ chceme šalát podávať deťom, nepridávame do neho nič iné, aby nebol zaťažujúci.

  2. Pokiaľ chceme šalát podávať dospelým, a tí majú radi sýtejšiu majonézu, môžeme pred podávaním pridať do šalátu kyslú pochúťkovú smotanu.

  3. Pokiaľ chceme šalát podávať ľuďom, ktorí predsa len majú radi klasickú nevarenú, mastnejšiu majonézu, môžete zamiešať do šalátu z obchodu kúpenú tatársku omáčku, alebo si ju môžeme urobiť doma z nevarených vajec, čo však nie je najzdravšie.

Šalát sa uskladňuje v chladničke, podáva sa vychladnutý a môže sa ozdobiť kyslými hubami a kukuricou.


Vyskúšajte tiež:

Ľahký zemiakový šalát