Plnené baklažány

Recept na plnené baklažány

Potrebujeme:

  • 1,5 kg stredne veľkých baklažánov,
  • 2 cibule,
  • 1 šálka oleja,
  • 500g mletého mäsa,
  • soľ,
  • čierne korenie,
  • 1 dcl bieleho vína,
  • petržleňová vňať,
  • strúhaný syr,
  • besamel. Postup:

Baklažány očistíme, odrežeme stonku, umyjeme ich a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Na strane rezu ich niekoľkokrát zľahka narežeme a osolíme. Necháme ich pol hodiny odležať. Potom ich znovu umyjeme, osušíme a naukladáme na plech narezanou stranou nadol a zalejeme jednou šálkou teplej vody. Dáme ich do stredne vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút. Medzitým si v hrnci na rozpálenom oleji osmažíme cibuľku, pridáme mleté mäso, víno a vňať. Varime asi 30 minút na miernom ohni. Baklažány vyberieme z rúry, vyberieme vnútro a naplníme hotovou zmesou pripravenou z mletého mäsa. Na vrch každého naplneného baklažánu nalejeme lyžičku besmelu a posypeme strúhaným syrom. Naskladáme na pekáč a pečieme 30-40 minút.