Plnené baklažány
Potrebujeme:
- 1,5 kg stredne veľkých baklažánov,
- 2 cibule,
- 1 šálka oleja,
- 500g mletého mäsa,
- soľ,
- čierne korenie,
- 1 dcl bieleho vína,
- petržleňová vňať,
- strúhaný syr,
- besamel. Postup:
Baklažány očistíme, odrežeme stonku, umyjeme ich a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Na strane rezu ich niekoľkokrát zľahka narežeme a osolíme. Necháme ich pol hodiny odležať. Potom ich znovu umyjeme, osušíme a naukladáme na plech narezanou stranou nadol a zalejeme jednou šálkou teplej vody. Dáme ich do stredne vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút. Medzitým si v hrnci na rozpálenom oleji osmažíme cibuľku, pridáme mleté mäso, víno a vňať. Varime asi 30 minút na miernom ohni. Baklažány vyberieme z rúry, vyberieme vnútro a naplníme hotovou zmesou pripravenou z mletého mäsa. Na vrch každého naplneného baklažánu nalejeme lyžičku besmelu a posypeme strúhaným syrom. Naskladáme na pekáč a pečieme 30-40 minút.