Musaka
Potrebujeme:
- 3 veľké baklažány,
- 1 kg zemiakov,
- 1 nadrobno nakrájanú cibuľu,
- 1 kg mletého mäsa,
- 2 dcl bieleho vína,
- 2 stredne veľké paradajky,
- petržlenovú vňat,
- soľ,
- čierne korenie,
- besamel,
- olej na pečenie.
Postup:
Baklažány umyjeme, každý zabalíme do alobalu a dáme piecť do stredne rozpálenej rúry pokiaľ nezmäknú. Zemiaky si ošúpeme, nakrájame ich na plátky a zľahka osmažíme. V hrnci si rozpálime olej a osmažíme na ňom cibuľku a mleté mäso. Polejeme bielym vínom a pridávame olúpané a pomleté paradajky, petržlenovú vňať a necháme variť na miernom plameni 15 minút. Do misky na zapekanie naukladáme zemiaky a osolíme ich, poukladáme na ne mleté mäso a to prikryjeme baklažánmi, ktoré sme predtým osolili a nakrájali na plátky. Všetko ukončíme vrstvou besamelu. Musaku necháme piecť v stredne vyhriatej rúre 30-40 minút.