Špenát 3x inak, no vždy zdravo a chutne
Patrí medzi listovú zeleninu a je jedným z najzdravších jedál na svete. Okrem minimálneho množstva kalórii (na 100 gramov pripadá niečo cez 20 kcal), ktoré obsahuje v sebe zahŕňa aj množstvo vitamínov a dôležitých stopových prvkov ako sú železo, selén, kalcium, magnézium, zinok a vitamíny E,C,K, A a B. Jeho konzumácia napomáha pleti a aj keď sa vedci s obsahom železa v ňom dosť sekli, stále je to potravina, ktorú by sme si mali dopriať častejšie ako len raz za rok na zelený štvrtok.
Výborne chutí čerstvý v šalátoch alebo smoothies, dusený s cestovinami a klasicky restovaný a podávaný ako polievka či prívarok. Naučte sa správne ho pripravovať a zbúrajte mýty týkajúce sa jeho chuti, ktoré ste si odniesli zo škôlky a školy.
Špenátové smoothies na raňajky:
Potrebujeme:
- 1 hrnček bobuľových plodov (jahody, černice, čučoriedky, maliny)
- 1/2 zrelého avokáda
- 2 hrste čerstvého špenátu
- 1 hrnček zeleného čaju
- zopár lístkov mäty
- 1-2 lyžičky medu alebo štipku stévie (môže, nemusí)
Postup:
Uvaríme si zelený čaj a necháme ho vychladnúť. Do mixéra si dáme čaj, pridáme umytý špenát a začneme mixovať. Pomaly pridávame aj zvyšné ingrediencie a mixujeme až pokiaľ nebude mať nápoj jemnú konzistenciu. Hustotu môžeme upraviť podľa vlastnej chuti pridaním vody alebo pevných zložiek. Čítajte viac o zdravom smoothie.
Špenátová ryža na obed:
Potrebujeme:
- 2 šálky varenej ryže natural
- korenie biele mleté
- 1/2 balíka mrazeného špenátu alebo 500 gramov čerstvého
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- kari korenie
- 100g tofu údené (hotový výrobok)
- 1 polievková lyžica sušeného sójového mlieka
Postup:
Ryžu natural na noc namočíme. Uvaríme v slanej vode s olejom, dochutíme bylinkovou soľou, alebo čerstvými bylinkami. Cibuľu a tri strúčiky cesnaku podusíme na zmesi oleja a vody, pridáme odkvapkaný rozmrazený špenát, podusíme, osolíme, pridáme trochu sójového mlieka, nastrúhané údené tofu, mleté biele korenie, kari korenie, prelisované 2 strúčiky cesnaku a jemne zmiešame s uvarenou ryžou natural.
Špenátový šalát na večeru:
Potrebujeme:
- 200 gramov čerstvého špenátu
- 100 gramov cherry paradajok
- 100 gramov cukety
- 150 gramov kuracích pŕs
- 10 gramov slnečnicových semienok
- šťava z polky citróna
- čierne korenie, soľ, bazalka, koreniny podľa vlastnej chuti
Postup:
Umyjeme si všetky ingrediencie. Nakrájame si cuketu a spolu s kuracími prsiami a cherry paradajkami ju ugrilujeme. Umytý špenát ochutíme šťavou z citróna, soľou a korením. Nakoniec si na panvičke bez tuku opečieme slnečnicové semienka a ozdobíme nimi špenát, ku ktorému podávame grilovanú zeleninu a kuracie prsia.
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.