Zeleninové rizoto
Potrebujeme:
- Ryža natural,
- miešaná zelenina /mrkva,
- uvarená fazuľa,
- petržlen,
- karfiól,
- kaleráb,
- hrášok,
- kukurica,
- brokolica,
- cibuľa,
- cesnak,
- paradajkové pyré alebo kečup sladký,
- chilli omáčka,
- cigánska omáčka (môže, no nemusí byť),
- vegeta,
- mleté čierne korenie,
- olivový olej,
- voda.
Postup:
Ryžu natural premyjeme. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme odkvapkanú ryžu, popražíme, pridáme zeleninu, vegetu, korenie, omáčky a kečup podľa chuti, zalejeme vodou a varíme na malom ohni, po chvíli pridáme roztlačený cesnak a ochutíme. Podľa potreby dochutíme korením alebo omáčkami. Môžeme pridať lyžičku medu, ak je to kyslé. Potom pridávame vodu, kým ju ryža nasaje. Potom odstavíme a necháme prikryté na platni alebo len na sporáku. Po čase, keď ryža vodu nasaje, zase zalejeme horúcou vodou podľa potreby a varíme. Po chvíli, tak po 5 minutách zase odstavíme a necháme tak, toto opakujeme dovtedy, kým sa každé zrno ryže 'neotvori'. Vtedy je rizoto hotové, stačí posypať parmezánom a podávať so zeleninovým šalátikom.
Pozn.: Ryža natural je zložitá na varenie, tak treba mat trpezlivosť (asi 45 -60 minút) a dávať na ňu pozor aby neprihorela.