Zeleninové rizoto

Recept na zeleninové rizoto

Potrebujeme:

  • Ryža natural,
  • miešaná zelenina /mrkva,
  • uvarená fazuľa,
  • petržlen,
  • karfiól,
  • kaleráb,
  • hrášok,
  • kukurica,
  • brokolica,
  • cibuľa,
  • cesnak,
  • paradajkové pyré alebo kečup sladký,
  • chilli omáčka,
  • cigánska omáčka (môže, no nemusí byť),
  • vegeta,
  • mleté čierne korenie,
  • olivový olej,
  • voda.

Postup:

Ryžu natural premyjeme. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme odkvapkanú ryžu, popražíme, pridáme zeleninu, vegetu, korenie, omáčky a kečup podľa chuti, zalejeme vodou a varíme na malom ohni, po chvíli pridáme roztlačený cesnak a ochutíme. Podľa potreby dochutíme korením alebo omáčkami. Môžeme pridať lyžičku medu, ak je to kyslé. Potom pridávame vodu, kým ju ryža nasaje. Potom odstavíme a necháme prikryté na platni alebo len na sporáku. Po čase, keď ryža vodu nasaje, zase zalejeme horúcou vodou podľa potreby a varíme. Po chvíli, tak po 5 minutách zase odstavíme a necháme tak, toto opakujeme dovtedy, kým sa každé zrno ryže 'neotvori'. Vtedy je rizoto hotové, stačí posypať parmezánom a podávať so zeleninovým šalátikom.

Pozn.: Ryža natural je zložitá na varenie, tak treba mat trpezlivosť (asi 45 -60 minút) a dávať na ňu pozor aby neprihorela.