Toskánske šampiňóny
Rozpis na 4 - 6 porcií
- 1 nadrobno pokrájaná cibuľa
- 1 posekaný strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 6 šťavnatých paradajok pokrájaných na mesiačiky
- 1 červená paprika (kápia) pokrájaná na malé kocky
- 4 šálky šampiňónov pokrájaných na plátky
- 1 polievková lyžica nadrobno posekanej petržlenovej vňate
- 1 polievková lyžica nadrobno posekanej bazalky
- čerstvo zomleté čierne korenie
- morská soľ
Postup
Olej zohrejeme v panvici, pridáme cibuľu, huby a papriku, 5 minút opekáme.
Potom pridáme cesnak a paradajky, premiešame a dusíme asi 5 minút.
Odstavíme, vmiešame petržlen, bazalku, posolíme a pridáme štipku čierneho korenia.
Potrebné nástroje/náradie
- panvica
- nôž a doska na krájanie
Čas prípravy: 20 minút
Poznámka kuchára
Podávajte teplé s cestovinami a strúhaným syrom, alebo vychladnuté ako nátierku na opečený chlieb.
Namiesto petržlenu môžete použiť bazalku.
Pokiaľ sú šampiňóny malé, môžete ich umyté použiť celé.
Poznámka lekára
Môžete podávať s hriankami z celozrnného chleba alebo – výnimočne – aj k opekaným zemiakom. Vynikajúce a nízkokalorické! Však aj pre takéto jedlá nie je v tom Taliansku toľko tučných ľudí.
Pre portál zdravie.sk vypracoval a poskytol MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy, august 2009