Kura na čínsky spôsob

Recept na kura na čínsky spôsob

Potrebujeme:

  • 1 kurča,
  • čínske korenie,
  • šampiňóny,
  • worčestrová a sojová omáčka,
  • solamyl,
  • kápia,
  • čínska kapusta,
  • pór výhonky,
  • voda,
  • olej.

Zmes na naloženie kurčaťa:

1 dc oleja namiešame s 1 čajovou lyžičkou(ČL) čínskeho korenia, 2 polievkové lyžice(PL) worčerstua, 2 PL sójovej omáčky. Do toho vložíme vykostené a kože zbavené kuracie mäso alebo kupované kuracie prsia 0,850 g stačí pre 3/4 člennú rodinku, ktoré sme nakrájali na pásiky. Premiešame. Takto naložené kurča nám v chladničke vydrží aj 4 dni. Ak chceme, pridáme aj kuraciu pečienku.

Zmes na omáčku:

  • 3 dcl vody,
  • 1/2 dcl vína, alebo zriedeného vinného octu (5 %),
  • 2 ČL solamylu,
  • 2 PL worčestru,
  • 2 PL sojovej omáčky.

Všetko spolu zmiešame.

Postup:

Na panvici do mäkka pražíme potrebné množstvo naloženého kurčaťa. Postupne pridávame podla tvrdosti zeleninu. Najprv šampióny, potom kapustu čínsku, kápiu, pór, výhonky až na úplný koniec. Zalejeme zmesou na omáčku a varíme chvíľu, kým nám omáčka nezhustne. Ak treba, ešte môžeme dochutiť soľou, alebo worčestom a soj. omáčkou, alebo štipkou cukru.

Rada:

Namiesto čerstvej kápie môžeme dať sterilizovanú, vtedy ju pridáme až nakoniec s výhonkami. Nálev z kápie môžeme zameniť za zriedený ocot. Dnes dostať kúpiť slanú aj sladkú sojovú omáčku. Dobré je keď sú obidve. Slanú použijeme do zmesi na naloženie a sladkú aj slanú po 1 PL do zmesi na omáčku.