Kura na čínsky spôsob
Potrebujeme:
- 1 kurča,
- čínske korenie,
- šampiňóny,
- worčestrová a sojová omáčka,
- solamyl,
- kápia,
- čínska kapusta,
- pór výhonky,
- voda,
- olej.
Zmes na naloženie kurčaťa:
1 dc oleja namiešame s 1 čajovou lyžičkou(ČL) čínskeho korenia, 2 polievkové lyžice(PL) worčerstua, 2 PL sójovej omáčky. Do toho vložíme vykostené a kože zbavené kuracie mäso alebo kupované kuracie prsia 0,850 g stačí pre 3/4 člennú rodinku, ktoré sme nakrájali na pásiky. Premiešame. Takto naložené kurča nám v chladničke vydrží aj 4 dni. Ak chceme, pridáme aj kuraciu pečienku.
Zmes na omáčku:
- 3 dcl vody,
- 1/2 dcl vína, alebo zriedeného vinného octu (5 %),
- 2 ČL solamylu,
- 2 PL worčestru,
- 2 PL sojovej omáčky.
Všetko spolu zmiešame.
Postup:
Na panvici do mäkka pražíme potrebné množstvo naloženého kurčaťa. Postupne pridávame podla tvrdosti zeleninu. Najprv šampióny, potom kapustu čínsku, kápiu, pór, výhonky až na úplný koniec. Zalejeme zmesou na omáčku a varíme chvíľu, kým nám omáčka nezhustne. Ak treba, ešte môžeme dochutiť soľou, alebo worčestom a soj. omáčkou, alebo štipkou cukru.
Rada:
Namiesto čerstvej kápie môžeme dať sterilizovanú, vtedy ju pridáme až nakoniec s výhonkami. Nálev z kápie môžeme zameniť za zriedený ocot. Dnes dostať kúpiť slanú aj sladkú sojovú omáčku. Dobré je keď sú obidve. Slanú použijeme do zmesi na naloženie a sladkú aj slanú po 1 PL do zmesi na omáčku.