Hovädzí steak so zemiakovou kašou
Suroviny (na 4 porcie):
- 4 steaky z hovädzej sviečkovej (približne 150 g)
- soľ, drvené korenie (viac druhov)
- slnečnicový olej na restovanie
- 4 vetvičky tymianu
Zemiaková kaša
- 6 stredne veľkých zemiakov (varný typ C)
- 4 až 6 polievkových lyžíc Majolenky Hellmann´s
- ružové korenie
Príprava:
Steaky osolíme a posypeme drveným korením. Na celokovové panvici (bez plastových úchytiek) rozohrejeme olej a steaky na ňom prudko opečieme do hneda – najprv z jednej, potom z druhej strany. Na každý steak položíme vetvičku tymianu a aj s panvicou vložíme do dobre vyhriatej rúry a pri 190°C dopečieme (5 až 8 minút podľa veľkosti steaku). Upečené mäso vytiahneme z rúry a necháme 3 až 5 minút odležať na teplom mieste. Ak steaky grilujeme, potrieme ich olejom, osolíme, okoreníme a z každej strany pečieme približne 3 minúty. Necháme asi 5 minút odpočinúť na teplom mieste. Očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka (asi 30 minút) a vodu scedíme. Pridáme Majolenku Hellmann´s, dosolíme a primiešame drvené korenie (nádherne vonia, ale nie je štipľavé).