Vazoneuróza-raynaudov syndróm a nedokrvené dlane

Chcem sa opýtať na neprekrvené dlane. Ako vždy keď robím niečo alebo keď mám pri chôdzi dole ruky urobia sa mi na nich biele bodky a zmodrajú či zfialovejú. Niekedy ma bolia dlane a inokedy nie. Nemám nič na rukách, žiadne baktérie ale myslím že je to v krvi.

Otázka

Chcem sa opýtať na neprekrvené dlane. Vždy keď robím niečo alebo keď mám pri chôdzi dole ruky urobia sa mi na nich biele bodky a zmodrajú či zfialovejú. Niekedy ma bolia dlane a inokedy nie. Nemám nič na rukách, žiadne baktérie ale myslím že je to v krvi. Prosím poraďte mi čo mám robiť, aby som ich mala v poriadku.

Odpoveď

Existuje celý rad cievnych porúch prekrvania prevažne horných či dolných končatín a niektorých periférnych oblastí tela, ktoré patria medzi vazoneurózy (cievne neurózy) a jedným z typov je tzv. Raynaudov syndróm. Princípom nedokrvenia je, že cievy v končatiných postihne na chvíľu spazmus (kŕč), stiahnu sa a výsledkom je bledá končatina, alebo jej určitá koncová časť, napr. prsty dlane a pod. Niekedy sa vyskytuje aj tzv. trojfarebná mapovitá zmena postihnutej pokožky, najprv pri nedokrvení bledá, potom pre nedostatok kyslíku modrastá (cyanotická) a náhlym uvoľnením spazmu a prekrvením (hyperémiou) červená. Niekedy sa vyskytujú len jedna, alebo dve fázy. Existuje aj rad iných podobných vazoneuróz. To treba vyšetriť.

Príčiny RS Môžu byť rôzne a kombinované, často sa jedná o vplyv dlhodobého stresu a akútneho pôsobenia chladu, reumatoidné zápalové problémy, alebo ide o vplyv nejakých funkčných porúch menej závažného charakteru, no treba zhodnotiť aj celkovú anamnézu pacienta či nejde o sekundárny následok primárne iného ochorenia ktorým trpí, alebo ešte skrytého, nediagnostikovaného ochorenia.

Je potrebné cievne, neurologické a prípadne reumatologické či iné vyšetrenie, ktoré vám doporučia. Vo vašom prípade ide o nezávažnú ľahšiu formu RS vazoneurózy a než pôjdete na nejaké vyšetrenie premyslite si čo všetko by s tým mohlo súvisieť a potom to aj uveďte lekárom. Niekedy stačí odstrániť chronický stres a fyzickú stuhnutosť, zacvičiť si, posilovať a otužovať sa, neznervózňovať sa zbytočne, nefajčiť a vylúčiť lieky či hormóny ktoré beriete, aby sa cievna spastická reakcia upravila. No niekedy sú príčiny iné a treba ich vyšetriť a prípadne brať aj predpísanú medikamentóznu liečbu. Ak vám to lekári nezakážu, skúste cvičiť a posilovať opatrne a rehabilitačne celý horný pletenec, ramená a ruky a samozrejme občas aj celé telo do spotenia. Vyhýbajte sa prechladnutiu a podchladeniu a doliečte poctivo každé akútne ochorenie. Ak máte sedavú robotu a pri počítači, tak to ešte zhoršuje tento problém a tak musíte v pravidelných intervaloch vstať a zacvičiť si krátko z ramenami a končatinami, chodievajte preto pravidelne do posilovne, hrajte volejbal a pod. Ak držíte nejaké diéty, prestaňte s nimi a začnite jesť pestrú stravu, všestrannú výživu a nevynechávajte žiadne základné potraviny. Tým znížite okruh možných vyvolávajúcich príčin.