Psychický blok z bolestí brucha

Asi rok mávam problémy s tým, že často mi je zle a bolí ma brucho. Teraz sú letné prázdniny a tak ako každý mladý človek aj ja by som rada niekam vybehla s kamarátmi hocikde. Ale vždy sa ma drží nejaký ten strach, že čo tam bude a čo ak mi tam príde zle a nadobudne taký pocit stresu.

Otázka

Asi rok mávam problémy s tým, že často mi je zle a bolí ma brucho. Keď som navštívila gastro - žalúdok - všetko v poriadku, len mi zistili alergiu na mlieko. Začala som sa mlieku vyvarovať aj iným mliečnym výrobkom a bolo celkom fajn aj keď nie vždy. Teraz sú letné prázdniny a tak ako každý mladý človek aj ja by som rada niekam vybehla s kamarátmi hocikde. Ale vždy sa ma drží nejaký ten strach, že čo tam bude a čo ak mi tam príde zle a nadobudne taký pocit stresu. Takisto mám aj nechutenstvo a moja váha takisto klesla, kedže nemám chuť do jedla. Neviem, v čom je problém, či sa mam obrátiť s týmto na psychológa, alebo čo. Chcem už začať konečne si užívať život, ako mladá a nemať v hlave vždy to, že mi je zle atď.

Odpoveď

Rozumiem, ako sa cítite. Máte plno pochybností veľa otázok a žiadnu odpoveď. Je to preto, lebo žiadna odpoveď neexistuje. Možno, keby ste vedeli nazerať do budúcnosti tzv. veštiť. A to vy neviete pravda? Takže. Jediné, čo potrebujete vedieť je, upokojiť sa. Upokojiť svoju myseľ, netrápiť sa pre otázky, na ktoré neexistuje odpoveď. Boli ste na gastro poradni. Viete, čo nemáte konzumovať. Už to aj robíte. Je dobré, že viete, čo nesmiete. Ak budete niekde mimo domova a budete chcieť niečo zjesť, jednoducho sa opýtajte, čo konkrétne jedlo obsahuje. Nikto predsa nevie všetko. Ale na všetko sa môžeme opýtať. Všetko máme na konci jazyka, hovorí osvedčené príslovie. Zažili ste už niekedy situáciu, že vám prišlo zle? Áno? Tak potom už viete ako by to vyzeralo aj inokedy. Nie? Tak sa tým zbytočne nezaoberajte a nemyslite na to. Lebo to nikto nevie. Je to pre vás (ale aj pre iných) v tejto chvíli neznáme. Prečo by to malo prísť? Ale keď to príde, potom máte dosť času riešiť to. Mám pravdu? Určite mám.

Takže to čo potrebujete je zlepšiť životosprávu, vypracovať si vyhovujúce stravovacie návyky a nevyhýbanie sa spoločnosti. Ak by ste chceli bolo by možné (možno aj vhodné), aby ste vyhľadali skúseného psychológa vo vašom okolí (napríklad psychológ je na každom úrade práce soc.vecí a rodiny) a pod jeho vedením na sebe popracovala. Neobávajte sa toho. A nemajte strach ani z nepríjemných vecí, ktoré teraz prežívate. O niekoľko mesiacov a aj rokov sa nad tým budete už len usmievať