Fajčenie a rakovina pľúc u mladých

Mám 22 rokov, som fajčiarka a už asi taký mesiac mám zvláštny pocit na pľúcach. Niekedy, keď sa zobudím a zívnem si, tak cítim bolesť a bolia ma tie pľúca často.

Otázka

Mám 22 rokov, som fajčiarka a už asi taký mesiac mám zvláštny pocit na pľúcach. Niekedy, keď sa zobudím a zívnem si, tak cítim bolesť a bolia ma tie pľúca často. Keď si niekdy spravím cibuľový čaj, tak to prejde a ešte si na to vezmem calcium sirup. Lenže vždy to prestane bolieť len na krátky čas. Nekašlem, len možno raz za týždeň si odkašlem. V poslednej dobe ma aj začali bolieť strašne aj spánky. Môžem mať rakovinu pľúc?

Odpoveď

Práve pre ľudí, ktorí majú popri fajčení aj problémy s dýchacím traktom (kašeľ, časté infekcie a zápaly hrdla, faringitídy, bronchitídy, zahlienenie pľúc, zníženú imunitu a pod.) je fajčenie viac rizikové. V spojení s týmito zdravotnými problémami sa „znásobuje“ negatívny dráždivý a karcinogénny účinok dechtových látok z cigariet. Vy v tejto chvíli nemáte ešte rakovinu, ale fajčenie silných cigariet a pocity na pľúcach vám signalizujú, že ste na „dobrej ceste“ dospieť časom k tejto diagnóze ak urýchlene neprestanete fajčiť. Z lekárskych štatistík je známe, že 9 z desiatich ľudí, ktorí dostali rakovinu pľúc boli fajčiari. Dajte si do google heslo pľúca fajčiara a funkciu „obrázky“ a až uvidíte ten čierny epitel pľúc fajčiara na rozdiel od zdravého ružového epitelu zdravého človeka, tak pochopíte s čím si zahrávate.

Najhoršie na tom je že v počiatočných rokoch fajčenia síce nevznikne hneď rakovina, ale zato sa tu poškodia bunky a ich DNA (genetický materiál) a niektoré takto zmenené (zmutované) bunky sú už predrakovinové (iniciované), a delia sa ďalej. Po rokoch pri náhlom oslabení organizmu a stretnutí sa s nejakou virózou či infekčným, alebo zápalovým ochorením, poklese imunity a pokračujúcom pôsobení karcinogénov z fajčenia či z výživy a prostredia sa tieto už rizikové bunky definitívne zmenia na rakovinové a odštartuje sa ich nekontrolované delenie (karcinogenéza) a to aj v čase, keď už trebárs aj niekoľko rokov nefajčíte.

Vaša šanca nedostať rakovinu pľúc, a znížiť riziko jej vzniku je v tom, že ste ešte mladá. Ak prestanete okamžite fajčiť, váš mladý organizmus, ktorý je ešte vo vývine zlikviduje zmenené bunky a zregeneruje pľúcne tkanivo s minimálnymi následkami do budúcna. Pri tom musíte podporiť regeneráciu zdravou prirodzenou vitaminóznou výživou a pravidelným pohybom a otužovaním na vzduchu a slnku a podporou imunity aj dostatočnou regeneráciou a spánkom. Skrátka veľmi zdravou dennou životosprávou. Vystríhajte sa infekčným ochorení pľúc a ak už ochoriete, tak si to veľmi poctivo vyliečte a vyležte, pretože práve chronické a dlhodobo neliečené vírusové a bakteriálne infekcie a chronické zápaly sú rizikové pre vznik rakoviny aj u nefajčiarov, ktorí s týmito ochoreniami pracujú napr. v rizikovom prašnom prostredí.

Takže teraz navštívte lekára, aby vyšetril príčinu vašich pocitov a aby vás preliečil z akútnych problémov, samozrejme nielen pomocou liekov , ale súčasne pomocou tzv. konzervatívnej liečby a tou je práve váš zlepšený životosprávny a výživový režim, ktorý som spomenul vyššie. No a sama už viete čo máte robiť - s fajčením prestať okamžite a navždy, lebo ste typ náchylný na pľúcne problémy. Nedajte sa ovplyvniť tými, ktorí fajčia roky a nič im nie je, lebo môžu mať inú odolnejšiu genetickú výbavu než vy a prípadne inú životosprávu, no aj tak ich fajčenie raz dobehne, len o niečo neskôr.