HPV infekcia po očkovaní?

Mám 23 rokov a mala som len jedného stáleho partnera, ktorý má bohužiaľ HPV vírus. Ja som bola v 15tich rokoch aj očkovaná proti nemu. No, bohužiaľ na preventívnej prehliadke mi dr. zistil z citológie, že mám na krčku maternice vírus HPV.

Otázka

Mám 23 rokov a mala som len jedného stáleho partnera, ktorý má bohužiaľ HPV vírus. Ja som bola v 15tich rokoch aj očkovaná proti nemu. No, bohužiaľ na preventívnej prehliadke mi dr. zistil z citológie, že mám na krčku maternice vírus HPV a mám prísť o 4 mesiace na kontrolu. Mám strach,že dostanem rakovinu. Neviem čo to znamená a aké je to vážne. Je šanca, že infekcia samovoľne zmizne?

Odpoveď

Toto je prekvapivý údaj, ktorý ste nám poskytla, že napriek očkovaniu proti HPV ste sa infikovala jedným z týchto vírusov. Je pravdou, že vakcína používaná na očkovanie je účinná proti jednému (monovalentná) či maximálne štyrom (polyvalentná) vysoko rizikovým typom HPV. No predpokladá sa, že zvýši odolnosť organizmu aj proti iným, menej rizikovým typom HPV ktorých sú celé desiatky (takmer 100 typov) a nespôsobujú hneď rakovinu krčka, ale rôzne kožné a genitálne papilómy a bradavice. Neviem akým typom vakcíny sta bola vy očkovaná, zistite si to. Z vášho popisu nie je celkom jasné, či sa lekár domnieva len z cytologického nálezu, že máte HPV infekciu, alebo či nechal urobiť aj vyšetrenie z krčkového steru na určenie (DNA) typu HPV, ktorým ste nakazená. Zlý cytologický výsledok v bunkách cervixu môže vzniknúť totiž aj po chronických zápaloch a infekciách aj inými patogénmi než je HPV.

Infekcia menej virulentnými kmeňmi HPV sa bežne vylieči spontánne. Aj infekcia inými rizikovejšími typmi tiež, ale nie celkom samovoľne, ale pri dodržiavaní istých liečebných postupov na odstránenie zápalu krčka a preventívnych zásad a zníženie dráždenia zapáleného krčka (zdravá poševná bakteriálna flóra, používanie bifidických preparátov na zdravú poševnú flóru, neprítomnosť mykóz a iných infekcií, obmedzené dráždenie pohlavným stykom počas liečby, podpora celkovej imunity a zdravej životosprávy a podpora imunity prípravkami ako napr. Gesavit a pod., vylúčenie striedania partnerov a náhodných sexuálnych stykov, vysoká hygiena a neinfekčnosť aj u partnera). Tieto doporučenia treba dodržiavať stále a to aj u zdravých žien, pretože to, ako si poradí váš organizmus s akokoľvek vírusovou či bakteriálnou infekciou vždy závisí aj od stavu vášho imunitného systému. Pred vysoko rizikovými nákazami všeobecne (HIV, HPV, pohlavné choroby, hepatitídy, herpesy, a iné) je možné chrániť sa len zabránením nechráneného kontaktu – bežného aj intímneho - s neznámymi, nepreverenými a náhodnými partnermi a chorými (aj blízkymi) osobami.

Váš lekár vás musí teraz liečiť a sledovať vývoj procesu na krčku a v prípade prechodu do závažnejších zmien v bunkách cervixu pristúpiť aj k doporučeným zákrokom na krčku. No verím, aj keď nepoznám stupeň závažnosti nálezu z cytologického vyšetrenia, že proces na krčku sa u vás ešte môže stabilizovať a nebude prechádza do rizikovejších foriem, práve aj preto, že ste bola zaočkovaná, čo mohlo zvýšiť vašu odolnosť voči HPV a následným progresívnym účinkom. Ak by sa váš stav zlepšil či nezhoršoval ani v budúcnosti, dbajte už len na preventívne doporučenia, ktoré som uviedol. Za úvahu stojí v prípade zlepšenia stavu aj preočkovanie účinnejšou vakcínou, samozrejme po porade s lekárom.

Váš prípad nech je aj poučením pre iných, hlavne mladých ľudí, ktorí netušia nič o HP vírusoch ani o iných – intímnym stykom prenosných – vírusových a bakteriálnych ochoreniach a pohlavných chorobách, ktoré im po jedinom ľahkovážnom úlete dokážu ohroziť zdravie, skomplikovať život a dokonca ich o život aj pripraviť. Každý človek (panna, panic), ktorý sa prvýkrát rozhodne hoc i len bozkávať sa s niekým a intímne sa ho dotýkať, alebo mať neskôr pohlavný styk, ba mal dôverne poznať jeho intímne skúsenosti a predošlé vzťahy ako aj zdravotné problémy, aby mohol zvážiť zdravotnú rizikovosť takéhoto kontaktu a vznik problémov na celý život. Rizikového (promisquitného) partnera najprv treba požiadať o absolvovanie vyšetrení na dnes najrizikovejšie prenosné ochorenia (HIV, HPV, Herpes, hepatitída a pod.). Ohľaduplný partner by vás mal sám (pokiaľ to vie) o svojich predošlých partneroch a ochoreniach informovať. Dokonca aj panna a panic môžu byť nakazení HPV či inými spomínaními infekciami ak vykonávali už pred stratou panenstva intímne kontakty a techniky s infikovanými osobami, pri ktorých sa tieto infekcie môžu preniesť aj mimo priameho pohlavného styku cez pošvu (napr. bozkávanie, peting, orálny sex, análny sex, vzájomná masturbácia a pod.). Panenstvo, panictvo a sexuálne zdržanlivé správanie mladých ľudí tak znovu nadobúda svoju nesmiernu hodnotu a to nielen pre ich duchovné a sociálne dozrievanie, ale ako vidno aj pre ochranu zdravia.