Sinus pilonidalis – kostrčová podkožná cysta

Pred týždňom mi bol zistený sinus pilonidalis. Začalo sa to vyrážkou asi pred cca 3 mesiacmi. Lekár mi odporučil operačný zákrok. O čo teda vlastne ide: keďže operácie sa bojím ako čert kríža, hľadal som na internete niečo viac o tejto chorobe.

Otázka

Pred týždňom mi bol zistený sinus pilonidalis. Začalo sa to vyrážkou asi pred cca 3 mesiacmi. Lekár mi odporučil operačný zákrok. O čo teda vlastne ide: keďže operácie sa bojím ako čert kríža, hľadal som na internete niečo viac o tejto chorobe. Dočítal som sa, že tento zákrok ma často tendenciu recidívy a nemusí sa to dať do poriadku ani po niekoľkých operáciach. Taktiež som sa dočítal o alternatívnom zákroku elastickou ligatúrou, ktorá udajne disponuje vyšším percentom definitívneho zahojenie sa. A čítal som aj o ľuďoch, ktorí neabsolvovali operačný zákrok a chodia si to pravidelne čistiť. Viem, že každá choroba sa má riešiť individuálne, ale chcel by som Vás poprosiť o Váš úprimný názor ohľadom operácie vs. elastická ligatúra.

Odpoveď

Váš lekár vám radí dobre, lebo k spontánnemu vyhojeniu SP nedôjde. Ide však o to, aký druh zákroku či operácie je potrebný či možný. Elastická ligatúra je pri análnej fistule a sinus pilonidalis (SP) dosť používaná, ale či ju možno použiť o tom rozhoduje charakter SP a to posúdi chirurg. Treba sa ísť poradiť s chirurgom, ktorí to robí a spýtať sa či vo vašom prípade je možné použiť túto techniku postupnej amputácie podkožnej kostrčovej cysty elastickou ligatúrou.

Pokiaľ ide o recidívu (návrat) ochorenia po zákroku, tak bude dosť závisieť ako odborne bude vykonaný zákrok a proces liečby, ale aj od toho, či po tom vy budete dodržiavať preventívne opatrenia zabraňujúce vzniku SP. Rizikovými faktormi sú: obezita, zvýšené ochlpenie v oblasti tvorby SP, hlboká intergluteálna ryha a nadmerná tvorba a prítomnosť potu, mazu a vlhkosti v nej, prítomnosť kožného detritu, chlpkov či textilných vláken v nej, znížená a nepravidelná či nedostatočná hygiena oblasti tvorby SP a zavlečenie infekcí a mykóz z rekta do kožných folikulov, sedavé zamestnanie dráždiace oblasť tvorby SP a sedavý spôsob života. Z toho vyplýva pre vás predovšetkým správna denná hygiena rizikovej oblasti, ale aj zníženie mechanického dráždenia oblasti, zníženie nadváhy, redukcia ochlpenia a pod.