Karcinofóbia a hypochondriálne myslenie

Mám 20 rokov. Už 2 roky ma trápia nešpecifické bolesti a únava. Posledných 6 mesiacov silné bolesti, pichlavé aj v pokoji. Začalo to v oblasti stredu chrbta, potom hlava a teraz celé telo.

Otázka

Mám 20 rokov. Už 2 roky ma trápia nešpecifické bolesti a únava. Posledných 6 mesiacov silné bolesti, pichlavé aj v pokoji. Začalo to v oblasti stredu chrbta, potom hlava a teraz celé telo. Cítim sa divne. Neschudol som, chutí mi jesť. Pot ma divný zápach a bolesti sa rozširujú. Nahmatávam si malinké útvary na tele. Som v kľude a dám si jednu cigaretu a cítim bolesti opäť.

Ko plus rozšírené, biochémia rozšírená, Crp, CEA a sedimentácia v norme. Sono, kolonoskopia, rtg pľúc, urológia v norme. Už ma nechcú ďalej vyšetrovať a posielajú na psychiatriu. Musel som si vynútiť onkológa a internistu.

Žiadal som aj o hospitalizáciu - zamietnuté. Onkomarkery mám o týždeň. Moj predpoklad: onkologické ochorenie s početnými metastázami. Lekársky zaver: karcinofóbia. Som po ťažkom presílení a stresovom vypätí. Je možné, aby som mal lab., int. a iné vyšetrenia ok a mal metastázy ?

Odpoveď

Po toľkých vyšetreniach je takmer vylúčené aby sa prehliadol aj nejaký menší nádor a o to skôr generalizované početné metastázy. Vaša diagnóza je preto iná a nesúvisí s rakovinou. Ide o nutkavé podozrievavé uvažovanie, že vám niečo je aj keď vám odborníci po všetkých potrebných vyšetreniach jasne dávajú najavo, že onkologickú diagnózu nemáte. Ide o psychickú patologickú fóbiu (strach) z ochorenia, vo vašom prípade o karcinofóbiu. Toto nutkavé neustále podozrievanie, že sa lekári mýlia a požadovanie ďalších a ďalších vyšetrení je samostatnou diagnózou, ktorú nazývame hypochondria a karcinofóbia je len jedným z možných typov tejto diagnózy.

No nie každý je hneď hypochonder, kto má krátkodobé oprávnené podozrenie na skryté ochorenie na základe konkrétnych príznakov, alebo si oprávnene sťažuje na ešte nedostatočne vyšetrenú a neodhalenú diagnózu na základe týchto reálnych zdravotných ťažkostí. Hypochonder má neustály pocit zdravotného ohrozenia aj keď sa urobí všetko aj nad rámec pre jeho vyšetrenie a liečbu a má všetky dôkazy o neprítomnosti choroby. Ak mu vyvrátia jednu diagnózu o chvíľu si nájde inú.

Neprimeraný a neodvôvodnený strach z čohokoľvek a neustále nutkavé podozrenie bez zjavnej príčiny môže byť prejavom psychickej disproporcie či ochorenia, ktoré treba dať posúdiť špecialistovi z oblasti psychológie a ten posúdi či vie problém zvládnuť psychologickými metódami, alebo či bude vhodná aj krátkodobá či trvalá podpora psychofarmakami a konzultáciami u psychiatra. Prítomnosť a pociťovanie bolesti môže byť reálne, alebo môže mať charakter psychickej fabulácie. Obe možnosti treba vyšetriť. Tú prvú ste už vyšetril u internistu a tú druhú vyšetrí psychológ a psychiater. Podľa môjho názoru ste fyzicky zdravý, nijaké metastázy nemáte (okrem tých domnelých vo vašej mysli) a musíte sa pomocou vlastnej vôle a rád psychológa zbaviť začarovaného kruhu hypochondriálneho myslenia. Popri psychoterapii je niekedy (nie vždy) vhodné krátkodobo použiť aj psychofarmaká, ale to musí posúdiť odborník psychiater spolu s psychológom. Vy sám však musíte prvý „uveriť vo svoje zdravie“, lebo inak môže byť ich terapia dočasná a neúspešná a budete ju musieť podstupovať opakovane. Verte, že sa to dá a že nie ste prvý, ktorý to dokázal. Kľudne mi napíšte opäť ako postupujete a ako sa vám darí.