Bolesť chrbta spôsobená skoliózou

Už asi 5 dní mám bolesti na pravej strane a v strede hrude. Mám tam bolesti, taký tlak by som povedal aj pri hlbokom nádychu cítim bolesť na hrudi. Mám aj pichanie na pravej strane pod lopatkou. Sem tam sa mi zdá že mám slabšiu pravú ruku.

Otázka

Už asi 5 dní mám bolesti na pravej strane a v strede hrude. Mám tam bolesti, taký tlak by som povedal aj pri hlbokom nádychu cítim bolesť na hrudi. Mám aj pichanie na pravej strane pod lopatkou. Sem tam sa mi zdá že mám slabšiu pravú ruku. Najprv som mal týždeň pred tou bolesťou lieky Klacid, lebo som bol chorý. Potom keď som sa z toho dostal cez víkend som na chvíľu vybehol na bicykel, nech sa dostanem späť "do formy", ale s tým, že som sa naozaj šetril. A v ten deň potom večer to začalo - celý hrudný kôš ma silno bolel a pichalo ma pod lopatkou a pár krát aj v pravo na hrudi. Išiel som teda v pondelok k doktorke a tá povedala, že mám krivú chrbticu a dala my nejaký zoznam cvičení a povedala, že mám plávať a predpísala mi "oblbováky" - Guajacuran. Chcem sa spýtať či si myslite že sa dá len z takého všeobecného vyšetrenie, že ma počúvala a len sa pozrela na chrbát určiť že to je krivá chrbtica a či je dostatočná liečba povedať, len čo mám cvičiť keď navyše nemusím všetko robiť úplne presne.

Odpoveď

Ak budú bolesti napriek liečbe pretrvávať, bolo by vhodné špecializované vyšetrenie u ortopéda. Zvyčajne sa doporučuje aj RTG vyšetrenie na určenie závažnosti stavu. Pri menších krivkách pomáha rehabilitácia, ktorá pozostáva z nácviku individuálnej liečebnej telesnej výchovy, polohovacích cvičení, skoliotického režimu. Pri výraznejších krivkách, resp. progresii stavu sa popri RHB indikuje korzet. Pri vážnych stavoch prichádza do úvahy operačné riešenie. Skoliózu možno rozdeliť podľa viacerých kritérií: skolióza prechodná – vzniká dočasne pri jednostrannej záťaži a skolióza trvalá.