Spánkové apnoe – krátkodobé prerušenie dýchania

Môj krstný otec ( pred 60-tkou ) sa každú noc budí na dusenie. Prestane dýchať, iba lapá po dychu, nekašle, sem-tam má dávivý pocit. Záchvaty sa nepravidelne opakujú, prevažne v noci už vyše roka, predtým aj počas dňa. Intenzita je tiež náhodná. Niekedy to trvá minútu, niekedy aj 5 minút vkuse.

Otázka

Môj krstný otec ( pred 60-tkou ) sa každú noc budí na dusenie. Prestane dýchať, iba lapá po dychu, nekašle, sem-tam má dávivý pocit. Záchvaty sa nepravidelne opakujú, prevažne v noci už vyše roka, predtým aj počas dňa. Intenzita je tiež náhodná. Niekedy to trvá minútu, niekedy aj 5 minút vkuse. Lekár povedal, žea vraj je všetko v poriadku, a dal mu lieky na tlak, ktoré pravidelne užíva, ale aj napriek tomu dusenie pretrváva. Prosím Vás, mohli by ste poradiť čo ďalej? K akému špecialistovi s tým má ísť?

Odpoveď

Váš krstný otec trpí syndrómom spánkového apnoe. Pri bežnom apnoe sa na niekoľko sekúnd (asi 1-10 sek) pozastaví dýchanie. To sa môže diať občas, alebo aj viackrát za hodinu. Po apnoickej pauze pocíti spiaci nedostatok kyslíku a nadbytok CO2 aktivuje dýchacie centrum a dotyčný sa prebudí. No podľa vášho popisu nejde len o typické apnoe, ale skôr o kombináciu apnoe a dusenia s oveľa dlhším intervalom. Neliečený syndróm spánkového apnoe môže viesť k rozvoju srdcocievného ochorenia s rizikom infarktu. Preto sa treba poradiť s odborným lekárom a hlavne zhodnotiť viaceré rizikové faktory, ktoré prípadne jeho spánok narušujú, napr. lieky a zvlášť sedatíva a hypnotiká, alkohol, fajčenie, nadváha, tlak, chrápanie a zúžené horné dýchacie cesty (obštrukčná apnoe), nedostatok spánku – vyčerpanosť, poškodené dýchacie centrum v mieche napr. cievnym ochorením (centrálna apnoe), anatomické zvláštnosti na čeľusti a v dýchacích cestách, zväčšené mandle a pod. Nasmerovať by ho mal jeho obvodný lekár, ktorý aj pozná jeho anamnézu (choroby) a lieky.

Možno bude musieť ísť potom k viacerým špecialistom (krčný, internista, kardiológ a pod. ). Podľa výsledkov vyšetrení sa potom pristúpi ku konkrétnej liečbe. Tá zahŕňa jednak konzervatívne opatrenia ktoré môže robiť pacient aj sám a to sú rôzne životosprávne a výživové opatrenia (hygiena a spriechodnenie horných dýchacích ciest od hlienov, redukcia hmotnosti, nejesť na noc pred spánkom, nepiť alkohol, nefajčiť pred spánkom, nebrať silné lieky na spanie - sedatíva, psychofarmaká, hypnotiká a pod., voľba správnej polohy pri spánku (podušky) atď.

Okrem toho je možné použiť prístroj na kontinuálnu nosnú pretlakovú ventiláciu (CPAP) – nosnú masku – ktorá zabezpečí pretlak vzduchu v dýchacích cestách, ďalej je možná liečba liekmy, chirurgická liečba. To aká liečba sa zvolí bude závisieť od výsledkov vyšetrení a hlavných zistených príčin apnoe u strýka.