Postupujúca ORL (ušno-nosno-krčná) infekcia

Chcela by som sa opýtať na názor iného odborníka. Tento týždeň som dostala horúčku, nádchu a kašeľ a môj obvodný lekár, ktorého sa snažím čo najrýchlejšie vymeniť, stále len: "počkáme, nech zabojuje", ale ja už nemám na to síl a navyše, riadne som sa rozkašlala a nádchu mam stále.

Otázka

Chcela by som sa opýtať na názor iného odborníka. Tento týždeň som dostala horúčku, nádchu a kašeľ a môj obvodný lekár, ktorého sa snažím čo najrýchlejšie vymeniť, stále len: "počkáme, nech zabojuje", ale ja už nemám na to síl a navyše, riadne som sa rozkašlala a nádchu mam stále. Tak som bola včera na pohotovosti, kde mi lekár predpísal Zinnat antibiotiká. Žiadny z nich mi však neskontroloval uzliny, ktoré síce pri chorobe mávam zaväčšené, no počas tejto noci ma začala bolieť, ale len na dotyk, uzlina pod pravým uchom. Necítim teplé miesto, ani nejaký opuch a pod. Problém však je, že mi asi tá bolesť, vystreľuje dole do krku a hore smerom k brade a lícu a napr. je mi to veľmi nepríjemné , pretože keď niečo jem, tak tam, asi v tej sánke, mám taký pocit, ako keď zjete citrón a potom vám tak trpne sánka. Je to pri čomkoľvek, proste tam cítim tŕpnutie - natrela som si to zatiaľ octanovou masťou, ale obavám sa, aby to nebolo niečo horšie a môj lekár to zanedbal.

Odpoveď

Váš prvý lekár predpokladal, že ide o virózu a preto treba s antibiotikami počkať. Zároveň však mal urobiť pri príznakoch zhoršovania do troch dní aj výter z nosa a hrdla a poslať na kultiváciu, pretože v 60-80% prípadoch virózy sa súčasne aj keď s oneskorením pridružuje aj bakteriálna infekcia. No chýbala tu včasná komunikácia medzi vami a ním. Takto by mal výsledok kultivácie aj s citlivosťou a vy by ste nemusela ísť na pohotovosť a brať ATB naslepo, pretože je tu riziko, že to nie je to správne ATB a nezaberie. Preto treba mať počas liečby telefonický kontakt s lekárom a zavolať mu hneď ak sa ochorenie mení, zhoršuje či komplikuje, aby mohol reagovať a prispôsobiť liečbu. Prípadne ak je lekár blízko, tak prísť osobne znovu na kontrolu a povedať mu o zhoršení stavu. Skrátka lekárov treba informovať o zmene stavu a trochu aj otravovať či sa im to páči, alebo nie. Ak vám takúto možnosť lekár dlhodobo neumožňuje, tak samozrejme je múdre uvažovať o zmene. No na novom mieste sa uistite, že budete mať možnosť komunikácie priamo s lekárom a ordináciou a nielen cez sestričku, skrátka musí vás znovu vidieť, ak je to potrebné. Teraz sa vám infekcia rozšírila aj do ušnej dutiny a navyše beriete aj tak ATB, ktoré možno zaberú a možno nie. Teraz pod ATB clonou nie je možné urobiť výter na prítomnosť bakteriálnej infekcie. Preto si zapamätajte do budúcna, že s lekárom vždy treba konzultovať zmenu stavu a prípadnej liečby. V najhoršom prípade ak sú vaše obavy zbytočné vás upokojí, že priebeh choroby je štandardný. Teraz už musíte počkať ako zabrali ATB a potom sa uvidí aký bude ďalší postup.

Predpokladám, že ste počas liečby ATB ležala doma a riadne sa liečila aj spánkom cez deň v teple a posteli. Pretože ak ste počas liečby chodila do školy či práce či robila doma, tak potom zhoršenie stavu nemusí mať na vine lekár, ale vaša nevedomosť či nedisciplinovanosť pri liečbe. Akonáhle máte príznaky vírusového či bakteriálneho ORL ochorenia, je potrebné dať sa vypísať, alebo vybrať dovolenku a zaľahnúť na tri až päť dní do kľudu a tepla, vynechať prácu a športové aktivity aj domáce činnosti a hlavne spať v noci a prevažne ležať a trochu pospať aj cez deň. Prechodené a neliečené infekcie môžu mať siahodlhé negatívne zdravotné následky a prechádzajú do chronicity s postupným pridružovaním ďalších súvisiacich komplikácií. V prípade komplokovaného ochorenia často treba pokračovať v šetrení ešte niekoľko dní až týždňov po chorobe až do úplného vyzdravenia. Niekedy prejde ifekcia do týždňa a niekedy trápi pacienta celé týždne. Závisí to od virulencie infekčného kmeňa, účinnosti liečby, disciplíne pri liečbe a aktuálneho stavu vašej imunity a fyzickej a psychickej kondície a kvality vašej životosprávy a výživy.