Trombofilné gény a fajčenie

Mám vrodený trombofilný stav,hrozí mi nejaké nebezpečenstvo keď vyfajčím denne len jednu cigaretu?

Otázka

Mám vrodený trombofilný stav,hrozí mi nejaké nebezpečenstvo keď vyfajčím denne len jednu cigaretu?

Odpoveď

Dnes je v móde v rámci prevencie srdcocievných príhod a ochorení a kvôli ochrane pred náhlou trombotizáciou v cievach, stanoviť trojicu rizikových trombofilných génov u pacientov. Ich prítomnosť však v žiadnom prípade neznamená, že nutne raz dostanete infarkt, porážku či embolizáciu, zvlášť ak budete zdravo žiť. Ich prítomnosť ešte totiž neznamená, že sa prejavia (exprimujú) aj navonok. Proti ich účinku totiž pôsobí rad ďalších génov a samozrejme je ich účinok podporovaný, alebo potlačovaný aj faktormi životosprávy a výživy, ktoré tvorbu trombov či ich potláčanie ovplyvňujú. Fajčenie je samozrejme ten negatívny faktor v súvislosti s trombofilnými génmi.

No fajčiť jednu cigaretu denne predstavuje tak malé riziko, že si nemusíte robiť starosti, neuškodí vám to ak budete samozrejme pravidelne dodržiavať všetky pravidlá zdravej životosprávy, výživy a dostatok spánku a regenerácie. Trombotizáciou a srdcocievnymi príhodami trpia pri rizikovej životospráve a výžive totiž aj ľudia, ktorí nemajú prítomné trombofilné gény. Tieto gény môžu len zvyšovať u vás riziko trombotizácie ak žijete a stravujete sa nezdravo a málo spíte. Takže to nenazývajte nesprávne „trombofilný stav“ lebo to vyzerá že vám niečo je. Vy ste úplne zdravá a môžete všetko zdravé a bežné robiť. Len ak začnete mať rizikové zlozvyky, výživu a životosprávu, tak myslite na to, že u vás sa môžu škodlivé následky na srdcocievnom systéme prejaviť výraznejšie či skôr.

No a aj keď jedna cigaretka denne nemusí škodiť, tak si už zakladáte zlozvyk rizikový aj pre zdravých ľudí bez trombofilných génov. Viem že je to asi len súčasť nejakého ukľudňujúceho rituálu v prestávke pri kávičke, ale stresov bude pribúdať a s nimi aj vyfajčených cigaretiek, tak skúste radšej nejaký iný neškodný či dokonca zdravý spôsob relaxu. Možno, že aj ja mám tieto gény, lebo ich má jeden môj súrodenec, ale nedal som sa vyšetriť a radšej denne zdravo žijem športujem a pod., lebo to má pre zdravie ciev a srdca väčší význam ako prítomnosť len potenciálne rizikových génov. Silné, zdravé cievy a srdce, dostatok tekutín a spánku, pestrá, zdravá vitaminózna výživa, štíhlosť a málo stresu - to je najjednoduchší recept proti trombotizácii u ľudí s trombogénmi či bez nich.