Hanblivosť víťazí nad zdravotným ohrozením?

Mám 15 rokov a mám problémy s vyprázdňovaním. Už niekoľko rokov chodím na veľkú potrebu asi raz týždenne, mám dosť hrubú stolicu a niekedy aj krvácam. Včera som mal hnačku a vedľa otvoru som mal akúsi fialovú žilnatú hrču ktorá ma tlačila.

Otázka

Mám 15 rokov a mám problémy s vyprázdňovaním. Už niekoľko rokov chodím na veľkú potrebu asi raz týždenne, mám dosť hrubú stolicu a niekedy aj krvácam ako sa mi análny otvor natrhne. No nedávno som krvácal aj keď som mal normálnu stolicu, a včera som mal hnačku a vedľa otvoru som mal akúsi fialovú žilnatú hrču ktorá ma tlačila, snažil som sa ju zatlačiť dnu ale bolela, tak som išiel spať. Ráno som ju už nemal ale stále ma trochu bolí anál. Mám podozrenie na hemoroidy, no hanbím sa to doma povedať alebo ísť za doktorom. Mohli by ste mi poradiť nejakú domácu liečbu?

Odpoveď

Hanbiť sa ísť k lekárovi, keď sa kazí zdravie je to isté, ako keby ste sa hanbil ísť do servisu keď máte poškodené brzdy na aute. V oboch prípadoch ide o zdravie a život ak to neriešite. Vy ste si aj správne určil diagnózu a vaše hemoroidy sú teraz pomerne ľahko liečiteľné. Potom už len budete dodržiavať pravidelnú rektálnu hygienu, pohybovú hygienu a správnu výživu a nebude sa vám to opakovať. Liečením po domácky si to len oddialite, zhoršíte a nakoniec aj tak skončíte u lekára. Pretože ak vo vašom veku máte takýto hemoridálny žilný pletenec, tak to určite nevyriešite s nejakým Detralexom a rektálnou mastičkou Faktu, ktoré u menších vonkajších hemoroidálnych hrčiek vedú k zlepšeniu. Je mi ľúto, ale určite musíte ísť k lekárovi ak si nechcete narobiť vážne zdravotné komplikácie.