S krvácaním vždy zavčasu k lekárovi

Potrebovala by som radu ohľadom trávenia. Po konzumácii sladkého jedla, koláče a podobne, po vypití pohára vína, mám okamžitú reakciu na trávenie - nafúknutie brucha a následné preháňanie a hlavne krvácanie v stolici

Otázka

Potrebovala by som radu ohľadom trávenia. Po konzumácii sladkého jedla, koláče a podobne, po vypití pohára vína, mám okamžitú reakciu na trávenie - nafúknutie brucha a následné preháňanie (hlavne krvácanie v stolici - riedka krv niekedy svetločervená, niekedy tmavočervená.)Bolesti v priestoroch brucha nemám. Lieky neberiem žiadne, úbytok na váhe nebol, problémy pozorujem už dlhšie. U lekára som nebola, z dôvodu strachu.

Odpoveď

To nemá logiku odkladať návštevu lekára, veď ak sa nedáte vyšetriť, vaše problémy a váš strach budú narastať. S akýmkoľvek nejasným krvácaním je potrebné okamžite navštíviť lekára, ale nie preto, že je to hneď niečo vážne, ale preto, aby to ešte nebolo niečo vážne. Zavčasu odhalené problémy sú vždy ľahšie riešiteľné. Nie je ľahké z vášho skromného popisu stanoviť diagnózu. Nabudúce uveďte aspoň vek a trochu viac anamnestických a životosprávnych údajov.

Môže ísť napr. o ulcerózne (vredové) problémy či polypy v čreve (a rad iných diagnóz) a to sú všetko diagnózy ktoré nemožno ignorovať, lebo včas liečené majú dobrú prognózu, ale zanedbané vedú ku komplikovaným a vážnym stavom. Vy myslíte hneď na najhoršie čiže nejaký nádor, ale na to nie je dôvod. No práve pri oddiaľovaní liečby a pri jej zanedbaní sa rozvinú v ťažko liečiteľné štádia. Ako sa hovorí „koledujete si o vážnejšie problémy“. Veď z neodstránených polypov sa po čase môže vyvinúť nádor v čreve. Oddiaľovaním nechávate rásť aj svoj strach aj zhoršujete prognózu a výhľad na ľahšie vyliečenie. Takže neodkladne navštívte lekára, aby ste mala stanovenú diagnózu a liečbu.