Patelárny reflex a operácia kolena

Mám 20 rokov a problémy s kolenami už od mala, no posledný mesiac je to na nevydržanie. V zdravotnej karte mám na pravé koleno uvedené od môjho vyšetrujúceho ortopéda "všetky možnosti liečby vyčerpané", mala som ísť na operáciu, no odmietla som. Na pravom kolene mám vrodenú vadu - posunuté jabĺčko a slabá chrupavka. No teraz sa mi presunula bolesť na ľavé koleno a je omnoho intenzívnejšia.

Otázka

Mám 20 rokov a problémy s kolenami už od mala, no posledný mesiac je to na nevydržanie. V zdravotnej karte mám na pravé koleno uvedené od môjho vyšetrujúceho ortopéda "všetky možnosti liečby vyčerpané", mala som ísť na operáciu, no odmietla som. Na pravom kolene mám vrodenú vadu - posunuté jabĺčko a slabá chrupavka. No teraz sa mi presunula bolesť na ľavé koleno a je omnoho intenzívnejšia. Pracujem ako čašníčka, čím sa mi to len zhoršuje pri neustálom státí a chodení. Najviac sa to prejavuje pri chodení - doslova mám pocit ako by mi do kolena pustili elektrinu, je to dosť nepríjemné keď sa to stane niekde na ulici, noha mi doslova vyskočí ako keby som do niečoho kopla. Takisto neprichádza do úvahy chodiť po schodoch a čo ma znervózňuje najviac je, že sa v noci budím na bolesť ktorá z kolena razí cez lýtko a do polky stehna, nemôžem vtedy ani narovnať nohu, je to neznesiteľné. Ako kŕč, no bolesť ide z ľavej hornej strany rovno nad jabĺčkom.

Odpoveď

Myslím, že by ste mala byť vyšetrená a liečená nielen u ortopéda, ale teraz skôr u neurológa. To vystreľovanie nohy je v podstate spontánny, samovoľný patelárny reflex. To je ten reflex, pri ktorom lekár klepne kladivkom pod kolenom a dolná časť nohy vykopne dopredu. Je to prejav zdravej, funkčnej nervovej citlivosti na nohe. No vo vašom prípade preťažené svalstvo a možno stenčená chrupavka spôsobuje tlak na nervy a vyvolanie tohto reflexu aj spontánne pri chôdzi a to nie je v poriadku.

Vy máte na pravom kolene posunuté jabĺčko a tak naňho pri práci čašníčky nenašľapujete naplno, šetríte ho a tým preťažujete svalstvo ľavej nohy a koleno. Dochádza tak ku kineziotologickej pohybovej asymetrii a jednostrannému preťažovaniu až ku kŕčom svalstva a bolesti ľavého kolena a k dráždeniu nervového patelárneho zakončenia. Domnievam sa, že operácia vysunutého menisku na pravej nohe je vhodným a nevyhnutným riešením a následná rehabilitácia vám pomôže vrátiť asymetriu do chôdze a pohybu a symetricky využívať pravostranné a ľavostranné svalové reťazce prebiehajúce telom od hlavy až ku chodidlám. To je nutné preto, aby ste v budúcnosti nepoužívala a nepreťažovala len jednu stranu. Potom budete musieť aj v súkromí rehabilitačne cvičiť a to hlavne pohybové aktivity, ktoré nepreťažujú nohy a koleno, čiže rehabilitačné cvičenia, rekreačné plávanie, bicyklovanie na stacionárnom aj normálnom bicykli, ale aj kondičné, posilovacie cviky na hornú časť tela a trup. Liečba nejakými bylinkami, kúpeľami a liekmi tu nijako nepomôže. Zistite si kde sú skúsení operatéri s dlhoročnou praxou a najmodernejšími operačnými technikami a choďte tam aj keby vás to stálo nejaké financie navyše. Najprv na konzultácie a potom sa objednajte na zákrok. Zistite si aké sú skúsenosti s týmito zákrokmi a aká je prognóza trvalého zlepšenia stavu. Vy ste ešte mladučká a tak sa vám to celé ešte zahojí, upraví a bude to v poriadku, len možno nebudete môcť robiť určité, pre vás rizikové druhy športov, tanec a pod. a možno budete musieť zvážiť aj prácu čašníčky, ak by vám to nerobilo po operácii dobre. Iné povolené rehabilitačné činnosti, športy a cvičenia však budete musieť poctivo vykonávať stále a po celý život a potom nebudete mať problémy.