Tracheitída či bronchitída nie je rakovina

Chcel by som sa vás opýtať, čo mám robiť, keď už 3 mesiace mi píska v prieduškach pri spaní a mám strašný kašel, ako keby som si mal vykašlať pľúca, ale len večer. Robili mi vyšetrenie na pľúcnom, že vraj je to v poriadku. Na krčnom mi testovali, či nemám rakovinu(tiež v poriadku)

Otázka

Chcel by som sa vás opýtať, čo mám robiť, keď už 3 mesiace mi píska v prieduškach pri spaní a mám strašný kašel, ako keby som si mal vykašlať pľúca, ale len večer. Robili mi vyšetrenie na pľúcnom, že vraj je to v poriadku. Na krčnom mi testovali, či nemám rakovinu(tiež v poriadku). Výtery z hrdla aj z nosa bez zápalu alebo bacila. Teraz užívam tabletky na žalúdok(Omeprazol Mylan a degan), ale nič sa mi nepolepšuje.

Odpoveď

Máte vleklý chronický zápal priedušnice (tracheitídu) a priedušiek (bronchitídu), navyše asi komplikovaný aj refluxnou ezofagitídou. S rakovinou to nemá nič spoločné. Vy už v priedušnici a prieduškách nemáte asi patogénne baktérie a máte tzv. suchý sterilný kašeľ (to treba ešte preveriť v priebehu liečby opakovaným kultiváciou vykašlaných hlienov), ale povrch sliznice je po prekonanej infekcii stále zapálený a sliznica sa snaží zahojiť. Lenže ako sa má zahojiť keď je v rámci dýchania v permanentnej aktivite vodne v noci? Preto liečba a doliečovanie priedušnice trvá dlho a vyžaduje osobitý, dlhodobý, komplexný prístup a premyslenú liekovú podporu. Zápalom postihnutá sliznica vašej priedušnice a v prieduškách teraz produkuje nadmerne ochranný hlien. Ak sa hlieny nahromadia, tak spôsobujú v zúženom mieste jednak pískanie či chrapot a následne sa spúšťa reflex sťahu hladkého svalstva a vykašliavania, ktorým sa snaží telo prebytočné hlieny vypudiť a uvoľniť tak dýchacie cesty. Suchý kašeľ je zasa dráždený pretrvávajúcim zápalom. Tým kašľom sa však ešte viac dráždi priedušnica, priedušky a celé sa to zhoršuje. Suchý kašeľ sa zhoršuje večer u každého, lebo sliznica je večer po celom dni prekrvená a rozdráždená po celodennej aktivite. Liečba vyžaduje špeciálnu liekovú a pomerne zdĺhavú aj konzervatívnu doliečovaciu kúru, pozostávajúcu z režimových, liekových, vitamínových a iných podporných opatrení, ktoré sú rôzne počas dňa aj noci. Všetky postupy doliečovania musíte robiť súčasne a dlhodobo a po zlepšení stavu musíte časť režimových opatrení a prístupov dodržiavať dlhodobo ďalej, aby sa vám to znovu neopakovalo. Teraz je dôležité zastaviť dráždivý kašeľ. Musíte ísť k lekárovi a popýtať si niektoré lieky, ktoré sú len na predpis a kúpiť si niektoré pomocné lieky a vitamíny. Okrem toho by ste na počiatku zahájenia tejto rehabilitačnej-doliečovacej liečby mal byť aspoň pár dní doma. Využite víkend a zoberte si ešte na jeden dva dni dovolenku či paragraf a budete mať 5 dní na intenzívne doliečovanie. Ak budete celé dni počas liečby pobiehať po vonku a chodiť do práce, tak celá liečba bude zbytočná.

Predovšetkým si nechajte predpísať na ukľudnenie večerného kašľa antitusikum „Codein“, ďalej „Dithiaden (antialergické a ukľudňujúce účinky), ďalej nejaké bežné protizápalové antiflogistikum, podľa toho ktoré znášate dobre (napr. ibalgin, salicyláty a pod.), ďalej sirup „Trifed“. Okrem toho si dokúpte vitamíny, ale nie v jednom prípravku, ale každý samostatne a to tieto: AD vitamín v tobolkách – ten je na predpis, ďalej bez predpisu dostať obyčajný E vit 100mg/30toboliek, B komplex forte, obyčajný C vit./100mg tabletky. A môžete aj „Kyselinu listovú“. Ďalej si dokúpte niektoré kombinované čajoviny na suchý kašeľ, keď je kašeľ pre nedostatok sekrétu neúčelný a iba vyčerpáva chorého a keď treba dráždenie ku kašľu mierniť (antitusiká) – napr. rastliny s obsahom slizu ako podbeľ, koreň ibiša, list a kvet slezu apod. Čajoviny kupujte len v lekárni – sypané – nie v nálevových sáčkoch z marketov. Čaje si budete pripravovať vo väčšom množstve (cca 1 liter) teplé s citrónom a medom, do termosky, aby ste mal vždy na porúdzi teplú či vlažnú tekutinu s liečivými účinkami na smäd a na zapitie liekov. Všetky protizápalové lieky (antiflogistiká ibalgin, salyciláty a iné) a kyselinové vitamíny (vit. C) či kyslé šťavy z citrusov musíte užívať po jedle, alebo pred ich použitím zjesť banán, ryžu, varené vajce, cestovinu, rožok, sladký tvaroh a pod. skrátka niečo neutrálne aby vám neškodili na reflux, vredy a pod. No v prípade potreby a pichania v žalúdku použite aj nejaké protikyselinové „antacidum“. Počas liečby sa musíte dobre vyspať a preto ulíhajte do postele najneskôr o 21h, a dajte si na noc na krk nejakú ľahkú šatku, teplota v miestnosti by mala byť 21-22´C a v miestnosti by nemalo byť príliš sucho a teplo a je dobré napariť do priestoru trochu slanej vody. Na večer a noc (medzi 19-20h) si zoberiete Codein, ktorý bude brániť nočnému kašľu. Už predtým si počas dňa môžete zobrať raz a lebo dvakrát Dithiaden a to poobede 12-13h a okolo 16-17h. Ak by vás to príliš uspávalo tak len raz o 16-17h a potom na noc Codein. Tieto dva lieky by mali postupne zmierniť a neskôr aj zabrániť nočnému kašľu. Ak môžete, kľudne si poležte a pospite aj cez deň.

Ráno budete postupovať takto: ráno vstaňte a začnite kloktať vlažnou slanou vodou kvôli uvoľneniu hlienov a tou istou vodou si môžete aj preplachovať nosné dutiny (to môžete robiť aj počas dňa). Potom sa napite teplého liečivého čaju, vodu na smäd pite len odstátu , vlažnú a zjedzte ľahké, diétne neutrálne jedlo na raňajky. Potom po jedle môžete brať protizápalové lieky (antiflogistiká), vitamíny, sirup Trifed a to všetko s prestávkami pár minút a nie všetko naraz a medzitým môžete zajesť suchý rožok, kus banánu, vajce na polomäko či inú malú drobnosť, ktorá bude chrániť tráviaci trakt a vaše refluxné sklony, pred kyselinami liečiv a vitamínu C. Ráno a doobedu je cieľom expektoračnej liečby uvoľniť prípadné nahromadené hlieny a podporiť ich ľahké vykašlanie. Veľmi účinný prirodzený expektoračný účinok má malé množstvo alkoholu raz denne do čaju, alebo deci teplého prevareného vína po jedle, ale to môžete až po desiatej hodine po jedle, alebo na obed po jedle (nie hneď za liekmi a nie nalačno a nikdy nie neskoro pobede a večer za Dithiadenom či Codeinom). Ak by vám to zhoršovalo reflux, tak s tým prestaňte. No ak si dáte trochu (max. jednu polievkovú lyžicu) alkoholu do 3dcl trieslovinového, mädom osladeného čaju so sťahujúcim účinkom (napr. dlhšie vylúhovaný repíkový, zelený, čierny), nemalo by to škodiť a expektoračný (uvoľňujúci) účinok teplého čaju s alkoholom je okamžitý (slabý čajový grog). Čiže ráno a doobedu uvoľňujete hlieny (mukolytiká, mimetiká) a znižujete zápal (antiflogistiká) a večer ukľudňujete priedušky, utlmujete kašeľ (antitusiká), znižujete zápal a uspávate sa. Protizápalové lieky beriete teda stále - doobedu aj večer, vždy po jedle či s jedlom. Uvoľňujúce lieky na vykašľanie vždy ráno a dobedu a kašeľ ukľudňujúce lieky vždy poobede a večer.

Okrem liekovej terapie budete robiť aj tzv. konzervatívnu čiže prirodzenú liečbu, ktorá pozostáva z celého komplexu prirodzene liečivých denných režimových opatrení. Tie zahŕňajú napr. toto: kloktanie slano vlažnou vodou ráno, počas dňa a pred spaním, šál na krku v noci a v chlade aj počas dňa a pri pohybe vonku v chlade aj ochranu hlavy dutín čiapkou, čelenkou, dobrým oblečením, rukavicami a pod. Skrátka nesmiete prechladnúť, no ak je slnko a teplejšie počasie , môžete sa krátko pohybovať (prejsť) vonku a vystaviť slnku kvôli tvorbe vit. D (ruky, tvár), len nesmiete prudko dýchať. Ak je veľká zima či vietor, pohybujte sa radšej len vo vnútri. Pitie len teplých či vlažných čajov, roztokov a tekutín či nedráždivých diétnych polievok. Žiadne studené, bublinkasté nápoje a minerálky. Na noc nepijte povzbudivé čaje, nápoje a pod., kávu nepijte vôbec, lebo vám škodí na reflux. Výborné expektoračné účinky má surová cibuľa a cesnak, ale vy ich nemôžete kvôli refluxu, lebo je v nich napr. kyselina šťaveľová. Varené vo varenom jedle sú však neškodné, no nikdy nie na noc. Tí ktorí nemajú vredové a refluxné problémy môžu konzumovať cibuľku na chlebe s maslom a cesnak na teplej suchopečenej maslovej hrianke ako účinné expektorans hlavne doobedu.

Počas liečby si nakrátko pospite a poležte aj cez deň, pretože počas choroby sa častejšie budíte v noci. Hlboký a dlhý spánok v noci a kratší cez deň majú neuveriteľné imunizačné a liečivé účinky spolu s ostatnou terapiou. Preto by ste mal byť počas tejto intenzívnej úvodnej terapie aspoň 5 dní, ale lepšie týždeň, doma a to aj preto, že napr. lieky ako Codein sa nemôžu brať dlhodobo, lebo sú návykové a ak tých 10 tabliet , ktoré sú povolené v jednej dávke nevyužijete efektívne na zlepšenie vášho nočného kašľa počas 10dní, tak potom riskujete pokračovanie vaších problémov aj naďalej. Jedlo počas dňa má byť diétne, ľahké, varené, domáce (ako pre 10 ročné dieťa) s množstvom zdravých zeleninových a ovocných produktov, prívarkov - kaše, pyré, ryža a len s troškou duseného a vareného mäska, vajec atď. Jedzte často aj surové ovocie a zeleninu v menších dávkach a po jedle či ako súčasť jedla. Jedzte celkovo málo, viackrát denne a vždy zjedzte niečo neutrálne pred braním liekov. Na noc a v noci nejedzte (len do 18h). V núdzi a pri pichaní v žalúdku len banán, rožok, suchár, detskú výživu s ryžou a mrkvou či antacidum v prášku a pod.

Počas liečby a doliečovania tracheitídy a bronchitídy by ste mal obmedziť liečbu vašich refluxných a ulceróznych (vredových) potiaží Olmeprazolom mylan a Deganom pre ich nežiadúce účinky a pretože budete brať veľa prípravkov na doliečenie dýchacích ciest. Treba sa poradiť s gastroenterológom o náhrade konzervatívnejšou (prirodzenejšou) liečbou pomocou diéty, režimových opatrení a iných menej závažných pomocných liečiv, čajovín a pod. Po zlepšení stavu nemôžete okamžite nabehnúť na bežný život (intenzívne športy v prašnej telocvični, tanečné zábavy a pod.) a púšťať sa do nejakých, pre priedušky rizikových aktivít či prác (prašnej, infekčnej a pod., neviem čo robíte). Doliečovanie komplikovanej tracheitídy a bronchitídy môže trvať týždne až mesiace. No pri tejto poctivej komplexnej terapii by ste mohol po mesiaci cítiť návrat zdravia.

Takže pokiaľ ide o doliečenie vášho chronického kašľa, mal by ste sa dohodnúť s lekárom o možnosti absolvovať čo najskôr nejaké klimatické liečenie na dýchacie cesty napr. v Tatrách, alebo aspoň nejaké rehabilitačné a inhalačné kúry v miestnej nemocnici.

Dovtedy musíte robiť všetko pre zlepšenie ako je to vyššie doporučené. Budete robiť a užívať všetko čo môže potlačiť zápal, zmenšovať celkové dráždenie a nadmerné prekrvenie dýchacieho traktu. Po vyliečení a zlepšení stavu sa pomaly a postupne začnite otužovať na krátkych vychádzkach na slnku a vzduchu, dobre oblečený, aby ste nezostal príliš schúlostivený a noste so sebou teplý čaj v termoske. Pri uvoľňovaní hlienov ráno by bolo dobré po týždni odobrať čerstvé spútum (vykašlaný hlien) a dať na kultiváciu a preveriť či tam nie je predsa nejaký patogén. V prípade, že je, tak zistiť jeho citlivosť na ATB a brať cielene len toto účinné antibiotikum.