Krv v moči a prehnané obavy

Na prehliadke mi zistili krv v moči. V nedeľu a v pondelok som veľmi kŕčovito a dlho tak 2 hodiny cvičila na brucho. Menštruácia mi skončila pred týždňom.

Otázka

Na prehliadke mi zistili krv v moči. Veľmi sa bojím, je to vážne? Že mám priniesť moč do labáku. Mám strach. V nedeľu a v pondelok som veľmi kŕčovito a dlho tak 2 hodiny cvičila na brucho. A aj iné cviky a mám svalovicu po celom telo a hlavne v bruchu. Menštruácia mi skončila pred týždňom. Že mám hemoglobín v moči. Nikdy som nemala problémy s močovým mechúrom. Keď je zima tak sa teplo obliekam a nesedím na betóne a ani ničom studenom. Jem veľa zeleniny a ovocia a veľa pijem medovkového čaju. Po vypití čaju chodím stále na WC a keď niečo zjem tak mávam neustále aj stolicu. Pozerala som sa čo to môže byť a toto sú výsledky.

Prítomnosť krvi v moči nazývame hematúria. Ak v moči nájdeme krv je to signál pre: hemolytickú anémiu a iné hemolytické stavy, krvácanie do močového traktu, nádory, poruchy obličiek, úrazy, infekcie obličiek, močové kamene, ale aj veľmi namáhavé cvičenie. Falošne negatívne výsledky môže spôsobiť nadmerné užívanie vitamínu C. Neviem či budem aj v pokoji spať, keď to odnesiem do labáku. Nemám krvavú moč ale hemoglobín v moči. Je to pre mňa strašná správa. Myslíte, že to môže byť niečo zlé? Horúčky nemám, močenie ma nebolí. Len mám nádchu a bolí ma v hrdle ale nič to nie vážne.

Odpoveď

Na zistenie stopy krvi či hemoglobínu v moči stačí akýkoľvek zápal, malé močové kamienky, ale aj nadmerné cvičenie, lieky, či viaceré menej závažné príčiny (ako ste si sama naštudovala na internete). Buďte preto úplne kľudná, lebo sa zdá z vášho popisu, že ste celkom zdravo žijúci jedinec a navyše stopy krvi v moči ešte neznamenajú významnú hematúriu, takže počkajte na laboratórne vyšetrenia na základe ktorých sa vylúčia aj iné závažnejšie diagnózy a stanoví sa ta pravá. Vo vašom prípade to nevyzerá na nič závažné a prognóza je tu skôr dobrá aj vzhľadom na to, že ste doteraz nemala problémy s močením a ľadvinami.