Riziko rakoviny žalúdka a Helicobacter pylori

Asi pred ôsmimi rokmi som prekonala zápal žalúdočnej slniznice, mala som HP a tiež eróziu o veľkosti 3 mm na dvanástniku. Po liečbe (trojkombinácia liekov, ktorá sa zvykne podávať) som sa cítila lepšie. Keď však prichádza nové ročné obdobie, najčastejšie jar a jeseň, opäť sa mi objavia problémy - bolesti v hornej časti žalúdka, sem-tam nevoľnosť.

Otázka

Asi pred ôsmimi rokmi som prekonala zápal žalúdočnej slniznice, mala som HP a tiež eróziu o veľkosti 3 mm na dvanástniku. Po liečbe (trojkombinácia liekov, ktorá sa zvykne podávať) som sa cítila lepšie. Keď však prichádza nové ročné obdobie, najčastejšie jar a jeseň, opäť sa mi objavia problémy - bolesti v hornej časti žalúdka, sem-tam nevoľnosť. Niekedy to prejde samé od seba, inokedy si urobím žalúdočný čaj, prípadne vezmem niečo od bolesti (nie lieky typu iboprofen, ibalgin, skôr prírodné kvapky). Endoskopické vyšetrenie som preto absolvovala pred rokom ešte raz, výsledky boli negatívne, pani doktorka povedala, že erózia zistená pred rokmi sa pekne zahojila, nemám ani zvýšenú kyselinu, ani nič podobné, no na prelome vyššie uvedených mesiacov sa mi moje problémy ozývaju stále. Je to už definitívny stav, či je možné to nejakým spôsobom upraviť, prípadne zmierniť príznaky? Žiadne lieky neberiem. A ešte sa chcem opýtať, môžem sa nakaziť baktériou HP cez pohár vody po človeku, ktorý má túto baktériu, prípadne vredy alebo zápal žalúdka?

Odpoveď

Infekcia Helicobacter pylori je v populácii veľmi častá a ak je dlho neliečená, spôsobuje chronický zápal žalúdočnej sliznice (chron. gastritídu) a neskôr aj žalúdkové či duodenálne vredy. Pri zanedbaní ich liečby a dlhodobom opakovanom výskyte sa môžu vytvoriť aj chronické pozápalové zmeny a abnormity v bunkách sliznice, ktoré spolu s ďalšími rizikovými faktormi vedú u niektorých jedincov (10%) aj ku vzniku rakoviny žalúdka. V r. 2005 bola udelená Nobelová cena Warrenovi a Marshallovi za objav úlohy HP pri vzniku žalúdočných vredov a následného rizika vzniku rakoviny žalúdka. No váš prípad to nie je. Vy ste preliečená, bez akútnych erózii a vredov a ste pod kontrolou a aj endoskopia dopadla dobre. Navyše sa správne vyhýbate používaniu kyslých analgetík ako napr. ibuprofen, ibalgin a snažíte sa správne nebrať akékoľvek zbytočné lieky. Ak teda máte občas ulcerózne bolesti a dispeptické ťažkosti je treba v prvom rade vylúčiť návrat infekcie HP. To ste už urobila minulý rok. Preto si treba osvojiť a podrobne dodržiavať diétne pokyny a rizikové potraviny, spôsob stravovania, a psychohygienické opatrenia (vyhýbanie sa dlhodobému stresu). Baktériami Helicobacter a podobnými sa nakazíte konzumáciou či pitím po infikovaných jedincoch a pri súčasnej zdravotnej indispozícii, oslabenej imunite či gastroneurózach a následných dispeptických problémoch. S infekciami sa stretávame podchvíľou všetci, no ochorejú len tí, ktorí sú v danom čase oslabení, zdravotne indisponovaní a psychicky stresovaní, vyčerpaní, majú rizikovú výživu a pod. Vtedy je často narušované aj trávenie a znižuje sa produkcia žalúdočnej kyseliny, ktorá inak zabíja väčšinu patogénnych baktérií a vírusov. Jej chvíľková znížená aktivita spôsobí, že sa v zažívacom trakte môžu uchytiť baktérie ako napr. Helicobacter, Campylobacter a rad ďalších. Preto sa v prvom rade snažte nielen nekonzumovať po druhých (zvlášť ak sú infikovaní HP), ale dbajte okrem správnej diéty na dobrú životosprávu a psychohygienu, ktoré podporujú vašu imunitu a celkovú odolnosť voči infekciám a iným rizikovým faktorom. Pravidelné kontroly a poradenstvo u gastroenterológa by malo byť pre vás samozrejmosťou, zvlášť pri akútnom a pretrvávajúcom zhoršení bolestí, či pri stupňovaní dispeptických (tráviacích) ťažkostí. Z vašej otázky o prenose HP usudzujem, že ste s lekárkou nekonzultovala podrobne tieto možnosti a možno ani dietne obmedzenia, opatrenia a psychohygienický antistresový režim. Pri najbližšej návšteve či vyšetrení požiadajte lekárku, aby vám vysvetlila aj tieto preventívne možnosti a kúpte si a študujte zdravotnícke brožúrky a literatúru pre tento typ ochorenia.