Zvačšená lymfatická uzlina pod sánkou na pravej strane

Približne 3 mesiace mám zvačšenú lymfatickú uzlinu pod pravou sánkou. Na ORL - všetky výtery negatívne, avšak bola mi zistená pozitívna listerióza. Uzlina sa po mesiaci zmenšila.

Otázka

Približne 3 mesiace mám zvačšenú lymfatickú uzlinu pod pravou sánkou.Bola som u obvodného lekára,urobil mi krvné testy-všetko OK, až na nižšie železo-od pôrodu.Poslala ma na sono,uzlina mala v tom čase 3,2 cm. Bola som odoslaná na ORL - všetky výtery negatívne, avšak bola mi zistená pozitívna listerióza + som bola odoslaná na sono opakovane-uzlina sa zmenšila za mesiac na 2,2 cm,na ľavej strane uzlina 1,5 cm - avšak tá ma bolieva, bolo robené sono slabín a celého krku - menšie reaktívne uzlinky do 1cm. Lekárka to uzvarela s tým, že mi nasadila ATB, nakoľko uzliny sa zmenšili a krvné testy sú OK. Prosím je tento postup správny? Často sa cítim ako pri chrípke, bolia ma svaly a štípu oči. Lekárka povedala, že je to z listerie. Ja sa stále bojím, že mám rakovinu a neviem či mám ešte navštíviť iného lekára.

Odpoveď

Už viacerým klientom tejto poradne som odpovedal na podobný problém, že normálna reakcia lymfatických uzlín na všetky bežné infekcie zväčšením je normálny obranný mechanizmus tela a lymfatického systému. Tak je to aj vo vašom prípade a nejde o lymfóm, ani nijakú rakovinu. Teraz je však dôležité, aby ste sa doliečila z listeriózy. Po liečbe Treba trochu počkať na odoznenie príznakov. Až keď príznaky ktoré pociťujete neustúpia a budú pretrvávať, prípadne sa zhoršovať, treba ísť za vašou lekárkou, prípadne iným špecialistom a žiadať o cielené doliečenie. Pre oro-glandulárnu listeriózu je typické práve zväčšenie uzlín pod čeľusťou a podobné pocity ako pri chrípke či mononukleóze. Iného lekára navštíviť môžete, ale tiež až počase, lebo ani ten nebude teraz vedieť, či ešte nedoznievajú príznaky už preliečenej infekcie. Postup lekárky je správny, pretože na základe zlepšovania parametrov a negatívnych výsledkov z krvi môže pokladať ochorenie za vyliečené. Rakoviny sa teda neobávajte, počkajte nejaký čas a uvidíte či infekcia ustúpila úplne. Ak nie a príznaky by pretrvávali, prípadne sa opäť zhoršovali, tak by mohlo ísť o neúplne doliečenú infekciu a až vtedy treba navštíviť lekárku opäť.