Je možné, že sa cysta na žlčníku sama vstrebe?

Je možné, že sa aj cysta na žlčníku dokáže sama vstrebať? Je veľká pravdepodobnosť, že sa taká mala cysta dokáže zvrhnúť na niečo zhubné, ako mi povedali?

Otázka

Včera som bola vyšetrená na pohotovosti (prebušovanie srdca) pri ktorom som spomenula, že sa cítim mesiac nafúknutá. Poslali ma na sono brucha kde mi bolo zistené cysta heparu. Polypy cholecysty - cholecysta nezväčšená, tenkostenná, niekoľko polypov na intraluminálnej stene v počte 3ks najväčší v infundibule meria cca 3.5mm. V douglas priestore malé množstvo voľnej tekutiny o hrúbke cca 13mm. V oblasti pravých adnex anechogenna cysticky útvar 24mm. Chcela by som sa opýtať hlavne na ten žlčník. Lekárka na pohotovosti bola za riešenie, ale po konzultácii s chirurgom mi povedali, že mám ísť na kontrolu o pol roka. Je lepšie žlčník nechať, alebo vybrať? Je možné, že sa aj cysta na žlčníku dokáže sama vstrebať? Je veľká pravdepodobnosť, že sa taká mala cysta dokáže zvrhnúť na niečo zhubné, ako mi povedali?

Odpoveď

Žlčníková cysta a riziko rakoviny

Pretrvávajúce a progredujúce žlčníkové cysty je spravidla lepšie odstrániť, vzhľadom na určité možnosti ich patologického vývoja. Takéto cysty sa zvyknú najprv pozorovať dlhšiu dobu ako sa budú správať. Preto máte prísť na kontrolu o pol roka. Lekári podľa ich chovania potom rozhodnú či vám doporučia ich odstránenie, alebo či sa to upravilo. Operácia sa robí laparoskopicky. Nie je pravda, že potom by ste mala dostať reflux a z neho rakovinu. Toto riziko sa rieši správnym režimom a prevenciou refluxu po vybratí žlčníka. Len ľudia , ktorí úplne zanedbajú po operácii svoje diétne (diéta s nízkym obsahom tukov č. 4.), výživové a režimové opatrenia maju toto riziko zvýšené. Ak beriete diétne doporučenia a režim vážne a chodíte na kontroly, nič vám nehrozí. Či sa môžu cysty môžu aj samovoľne vstrebať neviem presne, no poraďte sa s lekárom a ak povie, že to je možné tak vyčkajte a nech vás pravidelne monitorujú. No ak tam zostanú a vám budú pribúdať nejaké, tráviace problémy, tak asi bude dobré ich odstrániť. Vyčkajte a verte lekárom, postupujú správne a nebudú vás za každú cenu operovať, iba ak je to vo váš prospech a na zníženie možného rizika.