Vysoká hodnota ASLO

Anti-streptolyzín O (ASLO) je protilátka, ktorú vytvoril organizmus proti baktérii streptokokus, nie je to ochorenie, len hladina protilátok ...

Otázka

Na konci februára som začala pociťovať ostrú bolesť z ľavej strany pravého kolena. Žiadny úraz som nemala. Bolesť neprechádzala, tak som navštívila ortopéda, ktorý ma poslal na rehabilitácie. Rehabilitáca mi však nepomohla, a tak som navštívila iného ortopéda, ktorý ma poslal na MRI a vyšetrenie krvi. V krvi mi zistili okrem iného aj zvýšené aslo. Vzápätí ma obvodná lekárka poslala na ORL, kde mi zistili skrivenie nosnej prepážky. Približne na konci marca mi začali silné bolesti a kŕče v žalúdku takmer po každom jedle. Bolesti žalúdka a pravého kolena doteraz neprestávajú. Na pravej ruke mi často vysýcha koža až do prasknutia a veľmi to svrbí a často sa na ňej vytvoria červené pupáčiky. Na koleno si zvyknem natierat mastičky typu aflamil a podobne.

Odpoveď

Bolesti kolien, bolesti žalúdka, ale aj kožné príznaky pravdepodobne súvisia s nálezom vysokej hodnoty ASLO. Anti-streptolyzín O (ASLO) je protilátka, ktorú vytvoril organizmus proti baktérii streptokokus, nie je to ochorenie, len hladina protilátok, neurčuje príčinu, ukazuje na reakciu organizmu, následok, ktorý je spôsobený baktériou. Preto je potrebné zistiť ložisko infekcie, urobit výtery zo slizníc, realizovať zubné, gynekologické, pneumologické v prípade potreby a pľúcne vyšetrenie. Poproste Vašu pani doktorku, aby Vás odoslala ku pšecialistovi na reumatologické vyšetrenie. Nepísali ste, či ste boli preliečená, aký bol nález MRI kolena.