Stopkatý papilon na nohe

Na nohe som si našla niečo, čo som nevedela identifikovať. Trčalo to akoby z kože, bolo to hnedé a vo veľkosti asi 1x1 milimeter, malá hnedá bodka.

Otázka

Nie je tu priamo na to kategória, ale súvisí to s rakovinou. Na nohe som si našla niečo, čo som nevedela identifikovať. Trčalo to akoby z kože, bolo to hnedé a vo veľkosti asi 1x1 milimeter, malá hnedá bodka. Keď som to chytila pinzetou, voľne to vytiahnuť nešlo, akoby to bolo ku koži prichytené. Kliešť to nebol, aspoň myslím, žiadny z predošlých kliešťov takto nevyzeral. Nakoniec som to pinzetou vytrhla, trochu mi tiekla krv, ale po asi 2 utretiach už nie a vydezinfikovala som si to. Nemohlo to byť znamienko? Ale na druhej strane som si povedala, že som nevidela, že by znamienko takto trčalo z kože a nie som si vedomá, že by som to tam mala v minulosti, takmer na 90% som to tam nemala. Mám strach, či to nebolo náhodou znamienko, ktoré som si vytrhla.

Odpoveď

Nejde o znamienko, a preto nemusíte mať obavy. Nenapísala ste, kde na nohe sa to nachádzalo. Ide pravdepodobne o nejaký kožný stopkatý papilom, pravdepodobne vírusového alebo bakteriálneho, či mykotického pôvodu. Najskôr to bude Papilomatoza kože spôsobená Papovavírusmi (nezhubný bradavkovitý epitelový papilom). Ak by však šlo o niektorý z desiatok typov papilomavírusu (HPV) tak to treba sledovať a vyšetriť či nejde o rizikový typ a treba vyšetriť krčok maternice. Existujú desiatky bežných typov tohoto vírusu, no len niekoľko typov je veľmi rizikových a spôsobujú chronický zápal krčka maternice a jeho následkom môže byť po rokoch bez liečby aj rakovina krčka maternice. Ale nemusí to byť vôbec HPV pôvodu. Choďte preto ku kožnému lekárovi, popíšte mu to tak ako mne a on vám povie či to bolo niečo bezvýznamné, alebo či vám dá urobiť nejaké vyšetrenia na HPV, príp. nejaké iné. Je to skôr neškodný papilom, ale je treba sa poradiť s odborným lekárom. Ak sa vám to vytvorí znovu, neodstráňte to, ale choďte to ukázať kožnému. A nabudúce napíšte presnejšie údaje – presnú lokalizáciu na nohe, vek, iné zdravotné okolnosti a pod. kvôli presnejšiemu stanoveniu diagnózy.