Anatomické hrčky a strach z rakoviny

Dnes som bola u lekárky. Pozrela mi hrdlo, krk, všetko, ževraj som ok. No ja som si nahmatala tvrdú hrčku, podľa nej tam nič nie je, ževraj je to len sval.

Otázka

Dnes som bola u lekárky. Povedala som jej o mojom probléme. Pozrela mi hrdlo (ževraj trošku červené a hnis tam nevidí + uši mám tiež v poriadku) prehmatala mi hrdlo, krk, všetko, ževraj som ok. No ja som si nahmatala tú tvrdú hrčku (nachádza sa ako máte ucho je kosť a pod tou kosťou) podľa nej tam nič nie je ževraj je to len sval. No ja tú hrčku cítim, ako sval mi to nepripadá. Mám to aj na druhej strane len menšie. Mám veľký strach, či to neodflákla. Pozerala na mňa akoby som bola hypochonder.

Odpoveď

Ak vám lekárka po opakovanom vyšetrení povedala, že nič patologické nehmatá na vašej spánkovej kosti (os temporale) za uchom, tak sa tešte a verte jej, lebo anatómia je jedna z najťažších skúšok na medicíne a lekár musí vedieť odlíšiť patologické útvary od bežných anatomických. Domnievam sa teda, že ste si nahmatala normálny anatomický útvar v tejto časti spánkovej kosti a je to pravdepodobne linea temporalis, ktorá je za uchom v hornej časti na oboch stranách hlavy a javí sa pri pohmate ako podlhovastý hrbolček či vyvýšenina.

Anatómia má zmapovaný každý centimeter ľudského tela a zvlášť na kostre a všetkých kostiach sa nachádzajú v príslušných miestach rôzne funkčné kostné vyvýšeniny a hrbolčeky (tuberculum), ktoré tam patria a nepredstavujú nič patologické. Naopak sú na nich často upnuté väzy a svaly a pod. A práve tie pokladajú neodborníci často omylom za niečo podozrivé. Nie ste ešte hypochonder (ten si vymýšľa stále nové ochorenia), ale máte prehnaný strach z rakoviny, pravdepodobne na základe údajov z internetu a čítania rôznych príznakov a diagnóz, ktoré si ako neodborník nesprávna vztiahnete aj na seba. Robí to teraz obrovské množstvo užívateľov internetu a zbytočne sa vystrašujú rôznymi diagnózami a na základe nešpecifických príznakov si robia vlastné mylné uzávery o svojom zdraví a podozrivých nálezoch a záhadných chorobách, ktoré majú a ktoré lekári vraj neodhalili. Takýmto spôsobom sa naozaj môže zo skrytých obáv a strachu (fóbie, paranoidné myšlienky) vytvoriť psychická trauma a neskôr spustiť aj u zdravého jedinca vážne psychické ochorenie hypochondriálno – paranoidného typu. V závažných prípadoch sa potom takíto, inak fyzicky úplne zdraví pacienti nechávajú neustále vyšetrovať, rontgenovať a dokonca operovať v neustálej nutkavej predstave, že majú niekde skrytý nádor, alebo že trpia iným nevyliečiteľným ochorením na ktoré im lekári nevedia prísť.

Na druhej strane je dosť častý stav, že pacient má naozaj problémy a veľmi zložité, kombinované ťažké a často nejasné diagnózy s ktorými si lekári nevedia ľahko poradiť napríklad pre ich ťažkú diagnostiku, neliečiteľnosť či problematickú liečiteľnosť. Stáva sa aj to, že lekár podcení a neodhalí správne pacientov stav. No váš prípad to nie je a vašej lekárke môžete kľudne veriť, lebo nejde o nič zložité a tajomné a súvisiace s nejakou rakovinovou hrčkou. Ak má pacient odôvodnené pochybnosti o správnej diagnóze a jeho stav sa nelepší, alebo zhoršuje, má požiadať o opakovanie či rozšírenie vyšetrení, zmenu liečby a liekov alebo aj o vyšetrenia u iných špecialistov.