Jedlo ovplyvňuje farbu stolice

Chcel by som sa spýtať na čiernu stolicu. Jedol som asi 8 tabletiek čierneho uhlia. Na druhý deň som mal čiernu stolicu.

Otázka

Chcel by som sa spýtať na čiernu stolicu. Jedol som asi 8 tabletiek čierneho uhlia. Na druhý deň som mal čiernu stolicu. Po mesiaci som ju mal opäť čiernu ako po tabletkách čierneho uhlia. Môže to byť tabletkami? Prípadne som včera okolo 15 zjedol asi 3 dcl pohár cvikle, ale keď som ju jedol predtým, som mával skôr do fialova a nie tak do čierna. Viete mi to vysvetliť?

Odpoveď

Tablety čierneho uhlia sa nevstrebávajú a iba prechádzajú zažívacím traktom a preto po ich požití máte logicky čiernu stolicu aj dva dni a viac, podľa toho ako často sa vyprázdňujete a koľko ste jedol. Je to v poriadku. Povrchovo aktívne uhlie je adsorbens čo znamená že má veľký povrch, na ktorý sa viažu rôzne látky v čreve, napr. odpadové a toxické látky, ale aj rôzne potrebné látky z bežnej výživy. Preto treba používať toto inak neškodné črevné adsorbens, len ak máme nejaké tráviace problémy a hnačky, alebo sme sa prejedli a pod. a nie keď sme zdraví, pretože by nás oberalo o niektoré potrebné zložky výživy. Rovnako je to aj s cviklou, farbí stolicu do fialovo - červena a keď zabudneme že sme ju jedli predošlý deň, môže nás vyľakať červená farba stolice lebo pripomína krvácanie z konečníka či čreva, ale aj to je v poriadku. Kvalitatívne a kvantitatívne zmeny stolice sú pri posudzovaní zdravia a mnohých ochorení dôležitým diagnostickým znakom, spolu s radom iných zdravotných ukazovateľov (markerov).