Strach z chorôb a nádorov v mozgu

Pracujem v kancelárii pri PC, takže pohybu mám málo čo sa zrejme odráža aj na mojich problémoch s chrbticou.

Otázka

Mám 34 rokov a momentálne som v zahraničí. Pracujem v kancelárii pri PC, takže pohybu mám málo čo sa zrejme odráža aj na mojich problémoch s chrbticou. Posledné 3 dni pociťujem občasné akoby mierne mravenčenie v oblasti tváre - brady a úst. Nie je trvalé, skôr sa objavuje niekedy aj viackrát denne, inokedy vôbec a v noci vôbec nie. Okrem toho občas pociťujem tŕpnutie malíčka na ľavej ruke, ktoré je tiež len občasné alebo poprípade sa naň zobudím v noci pri určitej polohe v spánku. Mám miernu nadváhu a počas dňa som väčšinou v sede, veľakrát nie v najzdravšej polohe. Okrem toho mám niekedy akoby nevysvetliteľný strach, resp. sa bojím ísť niekam sama, lebo sa bojím, že mi bude zle. Na internete som si prečítala, že moje problémy môžu byť aj problémom nádoru mozgu, chrbtice, resp. mozgovej príhody, tak mám strach. Hlava ma bolieva zriedkavo. V SR budem až v júni.

Odpoveď

Je známa skutočnosť z psychológie, že ak na jedinca pôsobia neustále ohrozujúce podnety, môže sa z toho vyvinúť psychické ochorenie. Vy veľa čítate o nepríjemných zdravotných a onkologických diagnózach na internete a zbytočne si pestujete strach, že ich môžete dostať. Vaše problémy nemajú ale vôbec nič s nádorom mozgu. Sama ste pekne popísala, že máte nadváhu a sedavé zamestnanie a sedávate v nezdravej polohe a to treba zmeniť, športovať, hýbať sa vo voľnom čase a zdravo a striedmo sa stravovať. Pri práci s PC seďte v správnej polohe a každú hodinu sa prejdite a ponaťahujte kostru a svaly. Cvičením a pohybom sa vám prekrvia všetky časti tela a tŕpnutie možno ústúpi. Ale aj tak z vášho popisu nevyplýva, že by malo ísť o niečo závažné. Práca pri PC je veľmi riziková pre pohybový aparát (svaly, kostra) a preto všetci čo robia túto prácu musia aj denne kompenzovať jej neblahé následky (strpnutosť, stuhnutosť) pohybom a cvičením. Inak to nejde.

Nádory v mozgu sa prejavujú úplne inými príznakmi, než aké popisujete vy. Zdá sa že ste vcelku dosť zdravá mladá žena a preto začnite aktívne riešiť svoju nadváhu a pohybový režim, napr. behom, vychádzkami, cvičením doma na deke a pod. To sa dá aj v zahraničí. A budete sa môcť ešte dlho tešiť z dobrého zdravia. No a stým neodôvodneným strachom je to tak, že ste vzdialená v zahraničí od pomoci rodiny a blízkych a preto máte úzkosť, že vám nemá kto pomôcť ak ochoriete. Dokonca aj tie niektoré pocity tŕpnutia môžu byť spôsobené úzkosťou a frustráciou v cudzom prostredí. Zvážte či nebude pre vás psychicky lepšie vrátiť sa domov k rodine, priateľom do istoty aj keď možno za menej peňazí, lebo kľud vám žiadne peniaze nenahradia. A prestaňte čítať o príznakoch rôznych chorôb na internete, je to zhubné na psychiku pre neodborníkov, ktorí si nesprávne vysvetlia a potom namýšľajú rôzne falošné diagnózy. Na internete je aj veľa pekných vecí a humoru. No vy pracujete s PC a tak by ste vo voľnom čase mala na PC a NET úplne zabudnúť. Ak sa vám nepodarí zbaviť strachu z chorôb, budete musieť navštíviť psychológa.