Konzumácia mäsa a rakovina

Približne 2 týždne pristupujem k mäsu tak, že radšej nie. Nie je mi zle keď ovoniam, ani nič zvláštne, ale radšej si dám niečo iné, ako mäso.

Otázka

Približne 2 týždne pristupujem k mäsu tak, že radšej nie. Nie je mi zle keď ovoniam, ani nič zvláštne, ale radšej si dám niečo iné, ako mäso. Hoci som mala 2 krát mäso cez tie dva týždne, ale iba malé množstvo ( nebolo mi z toho zle). Mám sa obávať niečoho? Ak si myslím dobre, tehotná nie som hoci nemôžem vylúčiť na 100 percent, a rakovinu dúfam, nemám. Možno som mala pred tým príliš veľa mäsa a preto sa mi zunoval? Z ničoho mi nie je zle, a jem normálne, salám, klobásu, chlieb atď.

Odpoveď

Z toho že máte momentálne nechuť na mäso nemožno dedukovať nijaké fyzické ochorenie a už vôbec nie nádorové. Jednoducho sa vášmu telu žiada po zime v jarnom období viac vitamínov a telo si to samo reguluje. Takže si dajte viac čerstvej a šťavnatej ovocnozeleninovej stravy, cestoviny, obilniny, strukoviny a mäsko len ako doplnok a v nejakej ľahšej a zdravšej forme (nie na masti ale varené a dusené v šťave a so zeleninou, hubami a pod.). Inak je čerstvé (nespracované) chudé mäso veľmi zdravá a prirodzená bielkovinová potrava, pokiaľ sa pripravuje zdravo, napr. varením a dusením a pokiaľ sa konzumuje primerane a v malom množstve a nie denne, ale aspoň obdeň. Dokonca obsahuje aj mnoho protirakovinových látok, vitamínov, antioxidantov a pod. No nevhodne pripravované mäso (smažené, pečené na mastiach a olejoch), mastné mäso a spracované mäso do nezdraých výrobkov (údeniny, salámy, klobásy, párky, šunky a pod. ) je nevhodné ku každodennej konzumácii, pretože obsahuje údiace preparáty, dusitanové soli, príliš veľa korenia, tukov, soli, dráždivých a pikantných látok, stabilizátorov, emulgátorov, konzervantov a pod. a stačí ho jesť ako mäsové gurmánske pochutiny maximálne raz, dvakrát týždenne. Aj čerstvé, nespracované mäso, zdravo pripravené je veľmi výdatnou potravinou, potrebnou len v malom množstve (10dkg na raz) a preto ho stačí konzumovať raz za dva až tri dni. Ak konzumujeme aj zdravého mäsa veľa a denne, zvyšujeme riziko aterosklerotických zmien na cievach. O to viac škodí denná konzumácia a veľká dávka nezdravého, do gurmánskych výrobkov spracovaného mäsa a mäsových pochutín. Tu dokonca spomínané údiace preparáty a dusitanové soli majú aj slabý karcinogénny účinok, no len ak ich jeme často (viac ako 2x týždenne).

Vy si teraz kľudne jezdte to na čo máte chuť a mäsko vynechajte na pár dní, lebo ako hovorím, nemusíte ho jesť denne, ale zase ho netreba vynechať zo stravy úplne, ako to robia vegetariáni, pretože môžete mať potom rôzne problémy, z nich najčastejší je chudokrvnosť u žien ktore v mesačnom cykle strácajú viac krvi a mäso (zvlášť hovädzie a z diviny) je bohatým zdrojom železa a množstva iných potrebných látok). V našich súboroch vyšetrených pacientov máme aj storočných ľudí, ktorí konzumovali v rámci pestrej stravy striedmo aj mäso (hlavne varené a dusené) a ako vidno, neuškodilo im to. No prebytok nezdravo spracovaného mäsa škodí dnes mnohým hlavne pokiaľ ide o srdcocievny systém a pri prejedaní sa mastným a údeným mäsom je aj zvýšený výskyt rakoviny hrubého čreva a pod. Čiže úplný nedostatok zdravého mäsa aj nadbytok nezdravého mäsa môže škodiť.