Erózia krčka maternice a riziko rakoviny

Včera mi gynekológ pri vyšetrení našiel dosť veľkú ranu na krčku maternice a zobral mi z nej stery na diagnostiku a tiež aj cytológiu.

Otázka

Mám 23 rokov, beriem asi 2 roky HAK a asi 3/4 roka spávam s partnerom. Včera mi gynekológ pri vyšetrení našiel dosť veľkú ranu na krčku maternice a zobral mi z nej stery na diagnostiku a tiež aj cytológiu. Som objednaná o 2 týždne. Keď som sa ho pýtala, že čím to môže byť spôsobené, tak povedal že buď bakteriálne alebo vírusom HPV. Tak som sa tak zľakla. Bojím sa a dúfam že to nie je to HPV. Aj keď bola som u neho asi niekedy v októbri/novembri a tiež mi bral stery kvôli infekcii a U+M+CH sa nedokázali, vraj som mala iba E. coli premnoženú, lebo mi nejako vymizol lactobacillus. Vtedy mi dal lieky nejaký Macmiror a Gynoflor a prešlo mi to. A vtedy som nemala žiadnú ranu na krčku. Prosím Vás, už som zúfala, ako sa tej rany dá zbaviť? Alebo čo s tým robiť? Môže to byť spôsobené aj chlamýdiami alebo skôr tým HPV?

Odpoveď

Vyšetrenie zistí či je to HPV viróza a tiež stupeň zmien na sliznici cervixu. Poznám viacero prípadov, kedy aj po HPV viróze došlo k vyhojeniu rany (erózie), no vyžadovalo to veľmi odborný dlhodobý prístup s využitím viacerých preparátov, neskôr po zlepšení stavu aj s preočkovaním proti HPV, šetrením danej oblasti obmedzením či vynechaním sexuálnych aktivít na určitú dobu počas liečby, vynechaním HAK a úpravou životosprávy, výživy a podporou celkovej odolnosti a imunity. Aj vy budete musieť v záujme úspešnej liečby obmedziť intímny styk a vykonávať ho len občas, šetrne za použitia bežného prezervatívu, aby sa rana nedráždila spermatickými akorozomálnymi penetračnými enzýmami. Musíte mať preliečené všetky iné zistené infekcie. Vysaďte HAK po porade s lekárom a použite krátkodobo nejaké gynekologické bifidické kultúry, bežné imunostimulačné výživové doplnky na posilnenie imunity. Bežné je gynekologikum „Indonal“, ale aj celý rad ďalších preparátov (napr. Coriolus-MRL, Biocol –Gesavit, Celladam-Vitacell a pod.). Musíte byť trpezlivá a výsledok sa dostaví. Po úprave, vyliečení a zahojení ranky sa poraďte s lekárom a preočkujte sa polyvalentnou štvorvakcínou proti HPV. Potom si už len dávajte pozor na promisquitu s neznámymi partnermi, prílišné dráždenie sliznice krčka častým stykom, rizikovými a agresívnymi sexuálnymi praktikami, intravaginálnymi liekmi, agresívnymi výplachmi a pod. Pozor na zanesenie E. coli z konečníka do pošvy. Análne praktiky neprichádzajú do úvahy. Rovnako pozor na zanesenie kvasiniek do pošvy slinami a pri orálnych praktikách. Po intímnej hygiene si vždy dobre osušte okolie a noste prevažne vzdušné, nesyntetické a netesné prádlo či oblečenie. Jedzte vitaminóznu stravu a chodievajte často na vzduch a slnko, aby ste mali dobrú imunitu. Je lepšie teraz sa trochu obmedziť počas liečby ako potom úplne pri zhoršení stavu. Ohľaduplný partner to určite pochopí.

Najčítanejšie články