Akútna laringitída a pharingitída nie je rakovina

Pred 2 týždňami som bola prechladnutá, bolelo ma hrdlo, ktoré bolo začervenané. Hrdlo ma už síce nebolí, ale niekedy sa mi počas dňa objaví akoby tlak v dolnej časti hrdla, príp. suché hrdlo.

Otázka

Mám 24 rokov a asi 5 dní mám problém s hrdlom. Pred 2 týždňami som bola prechladnutá, bolelo ma hrdlo, ktoré bolo začervenané. Hrdlo ma už síce nebolí, ale niekedy sa mi počas dňa objaví akoby tlak v dolnej časti hrdla, príp. suché hrdlo. Niekedy mám pocit akoby som tam mala "zátku hlienu, alebo sliny" a zostalo mi mierne zachrípnutie. Kašľať ani nekašlem skôr si občas odkašlem, ale mám pocit, že aj zo zvyku. V noci nemám žiadne problémy, nepotím sa. Pred necelými 2 mesiacmi som bola na endokrinologickom vyšetrení, problémy so štítnou žľazou nemám. Niekedy sa mi grgá aj počas dňa viackrát. Nemám ani teplotu a ani iné problémy, ale tento problém mi vadí. Som študentkou VŠ, takže väčšinu dňa sedím čo sa odrazilo aj na mojej chrbtici. Študujem v Maďarsku, takže domov chodím raz za čas a vtedy sa dostanem aj k lekárovi. Na internete som čítala, že tieto príznaky sú typické pre nádory v hltane, alebo pre zhluk uzlín v mediastinálnom priestore tak mám obavy. Môžu byť moje problémy spôsobené s nádorom?

Odpoveď

Vaše problémy sú bežné, po problémoch s hrdlom sa musíte doliečiť a prestanú sa vám tvoriť hlieny a postupne sa upravia aj pozápalové zmeny na sliznici a dráždivé nutkanie na odkašlanie. Vynechajte teraz všetky studené a bublinkasté nápoje, pite len teplé a vlažné čaje, polievky a pod., dobre sa niekoľko dní vyspite aj so šatkou nakku cez noc. Jedzte vitamíny v čerstvej forme (ovocie, pomaranče, kúpte si B-komplex forte a AD vit. v tobolkách). Ak problémy neustanú, bude treba urobiť výter či tam nemáte nejakú kokovú infekciu, ktorú treba preliečiť na základe stanovenia citlivosti k ATB. Ak to zanedbáte, prejde vám zápal v hrdle do chronicity a vaše problémy sa predĺžia. Inak žiadny nádor v hrdle nemáte.

Najčítanejšie články