Nezmyselná panika okolo lymfómu

Pred 2 týždňami som pociťovala akoby "knedlík v hrdle", takže som vyhľadala lekára. Predpísal mi Ospamox, kvôli zápalu hrdla a hltana.

Otázka

Mám 24 rokov a som študentkou právnickej fakulty v Prahe, takže vlastne v prípade svojich problémov musím počkať na svoj príchod na Slovensko, alebo v prípade akútnych problémov vyhľadať lekára tu v Prahe. Pred 2 týždňami som pociťovala akoby "knedlík v hrdle", takže som vyhľadala lekára. Predpísal mi Ospamox, kvôli zápalu hrdla a hltana. Po doužívaní antibiotík ma už hrdlo nebolí, ale ešte stále mám niekedy pocit nadmerného hlienu v hrdle a občasný kašeľ. Kašeľ nie je produktívny, skôr suchý aj keď zriedka mám pocit hlavne pri odkašľaní niečo v hrdle. Po ďalšej návšteve mi lekár predpísal mukolytikum, ktoré užívam druhý deň a odporučil piť čaj zo slezu. Kúpila som si Tatranskú prieduškovú zmes a čaj so zázvorom a rakytníkem. Teploty nemám, len sa niektoré dni cítim unavená a ospalá, ale pripisujem to hlavne ponocovaniu nad knihami. Môj problém ale spočíva hlavne v tom, že mi spolužiačka ukázala na nete stránku lymphoma.cz, keďže jej sestra umrela na Veľkobunkový B lymfóm (niečo takéhoto) a vraj s podobnými príznakmi. Od včera vkuse hľadám na internete informácie a mám obavy. Uzliny zväčšené nemám, teda aspoň podľa mňa nie. Užívam probiotiká a Wobenzym, ten mi bol odporučený po opakujúcim sa zápalovým problémom po stomatologickej operácii "zuba múdrosti" ešte pred 4 mesiacmi a užívam ho doposiaľ. Prosím Vás môžem mať naozaj nádor? A ešte by som sa chcela spýtať na prípravok Wobenzym, či je rozumné ho užívať a akú dobu?

Odpoveď

Aj vy ste podľahla veľmi nesprávnemu vytváraniu vlastnej diagnózy na základe neodborných článkov z internetu a trestuhodnému prístupu niektorých publikujúcich. Napr. na webovej stránke www.zdravie-pravda.sk je publikovaný neprofesionálny článok s názvom „Lymfóm - rakovina, ktorá sa môže podobať chrípke“. Tento trestuhodný a podobné názvy a prirovnanie, vyvolali paniku medzi všetkými, ktorí majú bežné otolaryngologické problémy, čiže krčno-nosno-ušné zápaly a bežné respiračné ochorenia a infekty a preto aj krátkodobo zväčšené uzliny. Všetci si hneď namýšľajú že majú lymfóm, pretože článok je koncipovaný tak, že celý hovorí o nešpecifických príznakoch, ktoré sú spoločné pre chrípku a stovku bežných ochorení a infekcií a na ktoré sa liečia denne a stále tisíce ľudí. Až v na konci je veľmi nevýrazne uvedené, že jediným kritériom pre podozrenie na lymfóm je pozitívny histologický nález.

Nemáte nijaký lymfóm a liečba krčných infektov trvá dlho. Aj keď vám choroba už ustúpila, sliznica ešte nie je zahojená a plnohodnotná a treba držať určitý šetrný doliečovací režim – teplé nápoje, vyhýbať sa podchladeniu, bublinkastým a ľadovým drinkom, dobre sa vyspať, v noci mať na krku šatku, jesť veľa prirodzenej vitaminóznej stravy čerstvej a popri nej môžete aj pár dní pobrať nejaké umelé vitaníny (pantenol 1 tab. denne cmúľať, C vit., AD vit. B-komplex forte, E vit. 100mg.). V teplom, neveternom počasí však už choďte správne oblečená na vychádzky na slnko a vzduch na záhradu, chatu a do prírody a postupne sa otužujte a trochu opaľujte. Získavajte tak opatrne prirodzenú imunitu (vit D3). Len v byte a s liekmi ju nezískate. Ja sám som pred mesiacom dostal pharingo-laryngitídu (zápal hrtana a stratený hlas) a doteraz sa doliečujem spôsobom, aký aj vám doporučujem. Ja som si dal urobiť výter a nebol tam žiadny patogén, len bežná flóra a haemophilus parainfluense, tak som nebral antibiotiká a skúsil som sa doliečiť prirodzene. Až teraz po troch týždňoch cítim zlepšenie. Skrátka trvá to dlhšie, kým vám prejdú jarné nachladenia a iba vtedy ak neprechádzajú do mesiaca a vracajú sa je asi treba uvažovať o cielenej ATB liečbe.

Hovorím vám to preto, aby ste vedela že sú to všetko bežné krčné ochorenia a infekty a ani vo sne by ma nenapadlo spájať to s lymfómom a pritom takéto akútne ochorenie som mal už mnohokrát. Vám dal lekár naslepo bez kultivácie Ospamox asi na základe nálezu , ktorý videl v hrdle. Je to penicilínové antibiotikum. Asi vám zabralo, no na budúce si radšej popýtajte výter z hrdla a dajte si urobiť kultiváciu, aby vám dali presne to antibiotikum na ktoré je aktuálna infekcia citlivá a aby ste nebrala zbytočne ATB ak sa bakteriálny infekt nepotvrdí.

Wobenzym prestante brať podobne ako umelé vitamíny ak sa vám stav upravil. Vaše krčné problémy môžu mať súvislosť aj so stomatologickou operáciou a zápalmi tohto operovaného zubu, kedy sa pri koreni tvoril bakteriálny zápal a ten sa môže prenášať aj do oblastí v hrdle. Dajte si skontrolovať aj ostatné zuby a mŕtve zuby či tam nemáte periapikálny nález (zápal či vačok pri koreni zubov) pretože tie sú zdrojom rizika a chronický zápal neliečeného zubu môže mať vážne zdravotné následky, podobne ako aj choré a zjazvené, hnisavé mandle a baktérie v nich (hnisavé fokusy) či nevyliečené infekcie v tvárových dutinách a ušných kanálikoch. Všetky nedoliečené, chronické a roky trvajúce zápaly a infekcie na ktoromkoľvek mieste tela, sú rizikové a preto ich treba vždy poctivo vyliečiť. Na lymfóm zabudnite ale nezabudnite že zdravá prirodzená životospráva, pestrá strava, pohyb na vzduchu, slnku – otužovanie v prírode a dostatok spánku a regenerácie sú najlepšou zdrav. prevenciou a najlepším stimulátorom imunity a ochranou pred infektami aj lymfómom. Pri silných a ťažkých virózach a infekciách sa neliečte za pochodu v práci, ale vždy choďte na PN , alebo si vyberte dovolenku na liečenie. Prechodené virózy a infekcie môžu vyvolať vážne komplikácie a to aj v lymfatickom systéme, zvlášť u fajčiarov, ľudí zdravotne indisponovaných, oslabených inou chorobou, zaťažených a prečerpaných fyzicky aj psychicky, so zníženou imunitou, ľudí so zlou výživou postrádajúcou vitamíny a iné ochranné faktory, u ľudí s rizikovou výživou a extrémnymi diétami, fyzicky slabých s nízkou kondíciou a pod.

Najčítanejšie články